З державного бюджету на місцеві спробували перекласти парламентарі фінансування профтехосвіти. Як наслідок Рівненщина мало не втратила два заклади - в Дубні та Острозі. Загалом таких закладів в Україні налічувалось майже сотня. Домоклів меч фінансування навис над півтисячею учнів і півтора сотнями педагогів 28-го профтехучилища в Острозі через те, що для міста утримання закладу не по кишені. Адже річний бюджет училища з його зарплатами, стипендіями та комуналкою співмірний з бюджетом міста, де знаходиться. Як виживають освітяни без зарплат а учні - без стипендій, і чи є світло в кінці бюджетного тунелю - спеціальний репортаж Дмитра Леонтіюка.

Яна Фідик - представниця учнівського самоврядування острозького профтехучилища номер 28. Коли дізналась про те, що її заклад позбавляють фінансування вирішила разом з іншими учнями написати листа до президента та прем-'єра. Та навіть після нього гарантованої державою стипендії і вона і понад півтисячі інших учнів училища не отримують.

У директора училища спотикання клопотів не менше. Адже місто Острог училище на баланс брати навідріз відмовилось. Мовляв острожан тут вчиться мало, а в бюджеті грошей - катма. Мільйон гривень на місяць для училища в скарбниці невеликого містечка знайти. Адже це чи не 80 відсотків всього міського бюджету.

А от виробничої практики кухарям забезпечити нізащо. Інгредієнти для навчальних страв учениці купують самі.

Та попри повне безгрошів'я навчального процесу тут не зупиняють з надією на краще.

Тим паче вчора верховна рада України зробила для освітян виняток і вирішила дати обласному бюджету субвенцію на утримання училища з державної скарбниці.

Позаяк зміни до бюджетного кодексу ще не вступили в дію. А навіть оформивши всі необхідні документи освітянам потрібно щоб область отримала обіцяну субсидію, а депутати на сесії її розподілили в потрібне русло. А поки цього не сталося майже тисячі освітян і учнів лише в Острозі лишається і далі чекати і вірити владним обіцянкам.