Вагітність - це дивовижний етап в житті кожної жінки, наповнений радісним очікуванням зустрічі зі своїм малюком. Саме така інформація надходить до нас з усіх боків: з книг, газет і з численних сторінок в інтернеті. У реальності ж все виявляється не зовсім так, як нам хочеться. Найчастіше час очікування дитини наповнений тривогами і страхами, і найголовніший серед них - страх перед пологами. Звідки він береться і як можна впоратися з цим станом?

Дізнайся більше про пологи

Процес пологів можна умовно розділити на три етапи. Перший - це самі сутички, що тривають 12-14 годин (при перших пологах) і 6-8 годин (при других). Сутички частішають, стають більш тривалими, інтенсивними і переходять в потуги. Це означає, що почався другий етап пологів. Потуги не приносять таких больових відчуттів, як сутички, але під час потуг дуже важливо правильно себе вести. Слухай вказівки акушерки, тужся тільки по команді, дихай правильно. І ось - твій малюк народився. Але це ще не все. Має бути третій етап - вихід плаценти. Це може зайняти близько півгодини. Коли так зване дитяче місце вийшло - пологи вважаються закінченими.

pic

Навчися правильно дихати

Це допоможе тобі контролювати процес пологів, не розгубитися і не запанікувати. Пам'ятай про те, що поки твій малюк не народився, обов'язок постачання його киснем повністю лежить на тобі. У школі для майбутніх мам тобі напевно пояснювали, що під час сутичок ти повинна дихати повільно і глибоко, а ближче до моменту пологів дихання частішає. Існує комплекс спеціальних вправ, що допомагає вагітним "відрепетирувати" правильне дихання під час пологів.

Вправа 1. Прийми зручну позу в кріслі та постарайся повністю розслабитися. Дихай глибоко, роби повільні спокійні вдихи та видихи. Ця вправа для розслаблення.

Вправа 2. Спробуй подихати часто, як ніби ти щойно пробігла стометрівку. Це допоможе тобі легше перенести потуги і економити свої сили на цьому етапі пологів.

Вправа 3. Спробуйте поверхневе часте дихання. Це запобіжить кисневе голодування плода. Тільки не дихай таким чином дуже довго, щоб уникнути запаморочення.

Вправа 4. Чергуй носове та ротове дихання: роби вдих носом, а видих ротом. Потім - все навпаки.

pic

Допомога чоловіка та близьких людей

Пам'ятайте, що ви не в якому разі не повинні залишатися наодинці зі своїми страхами. Поділіться побоюваннями з близькими вам людьми. Поговоріть з чоловіком, якщо ви хочете, щоб він знаходився з вами поруч під час пологів. Поясніть, наскільки важливо це для вас: ви будете більш спокійні, а процес пологів перенесете легше. Деякі жінки вибирають в союзники своїх мам, які замість чоловіків присутні на пологах - це теж дуже хороший варіант. Хто, як не мама зрозуміє своє чадо і допоможе пережити цей відповідальний момент, заспокоюючи і підбадьорюючи нас? Загалом, якщо ви відчуваєте, що удвох на пологах вам буде легше - обов'язково вирішіть це питання. Крім того, спілкування з такими ж майбутніми мамами, як ви, допоможе розвіяти сумніви, а також отримати слушні поради розслаблення і релаксації. Ну а щоб підняти свій життєвий тонус перед пологами, психологи рекомендують скористатися такими порадами: носити яскравий одяг; купувати свіжі квіти; насолодитися масажем стоп і попереку, який виконає чоловік; пити заспокійливі трав'яні збори; влаштувати собі спа-терапію, вдихаючи ефірні масла лаванди.

pic

На закінчення хотілося б відзначити, що пологи - це нормальний, природний процес, який закладений самою природою, тому довіртеся собі та будьте впевнені - все буде добре!

Удачі вам і легких пологів!