У зв’язку з підвищенням температурних показників по всій території України спостерігається подальше руйнування льодового покриву на водоймах. Товщина льоду на водних об’єктах є мінімальною, саме тому вихід на кригу та риболовля становлять надзвичайну загрозу для життя та здоров’я людей. Лише впродовж минулого тижня на водоймах України загинуло 9 осіб. Загалом, з початку року рятувальниками зафіксовано вже 33 випадки загибелі людей на водоймах, з яких 6 дітей.

Незважаючи на всі застереження рятувальників та трагічну статистику, люди продовжують виходити на тонку кригу, тим самим ризикуючи власним життям. Зокрема, 8 лютого, запорізькі рятувальники евакуювали з дрейфуючої крижини в акваторії Каховського водосховища 28 рибалок та допомогли дістатися до берега ще трьом рибалкам, які перебували на кризі.

Рятувальники вкотре звертаються до громадян з проханням не виходити на тонку кригу, розповідати дітям про небезпеку перебування на водоймі під час підвищення температурних показників.

ДСНС України нагадує основні правила дій у випадку, якщо ви опинилися у воді:

-якщо крига під вами проломилася, розставте руки в сторони по краю льоду, щоб утриматися на поверхні;

-намагайтеся не борсатися у воді та не обламувати лід, без різких рухів вибирайтеся на його поверхню, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи ноги. Головне — пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори;

-вибравшись на поверхню, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли, адже ви не можете бути впевнені у міцності льоду з іншого боку. Підніматися на ногита бігти не можна, адже існує вірогідність знову провалитися.

Якщо ви надаєте допомогу людині, яка провалилася під лід варто пам’ятати наступне:

-не можна підбігати до людини, яка перебуває у воді;

-підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них;

-наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко розставляючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше також можете опинитися у воді;

-для порятунку людини можна використовувати ремені, шарфи, дошку, жердину, санки або лижі. Кидати пов'язані ремені, шарфи або дошки треба на відстані 3-4 метри від місця, де перебуває людина;

-подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і разом повзіть із небезпечної зони. Вибравшись на берег, по можливості укрийте людину сухим покривалом, курткою, тощо, якнайшвидше доправте в тепле місце, переодягніть, напоїть чаєм.

Про це повідомляє прес-служба ГУ ДСНС України у Рівне нській області.