З 1 січня 2016 року у зв’язку з набранням чинності нової редакції Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» запроваджено нові правила проведення державної реєстрації речових прав на об’єкти нерухомого майна.

Зокрема, відтепер повноваженнями щодо реєстрації прав на нерухомість наділені виконавчі органи міських рад міст обласного значення, районні державні адміністрації та нотаріуси.

Крім цього, реєстрацію можуть здійснювати виконавчі органи сільських, селищних, міських (міст районного значення) рад, які вказаних функцій набувають у разі прийняття на сесіях відповідних рад рішень про надання послуг з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, а також будь-які юридичні особи публічного права після проходження ними акредитації у Міністерстві юстиції

Водночас, до забезпечення виконавчими органами міських рад, районними державними адміністраціями усіх необхідних умов для виконання ними повноважень здійснювати реєстрацію прав, тимчасово, але не пізніше 30 квітня поточного року,територіальні органи юстиції продовжують надавати послуги у сфері державної реєстрації прав.

Також, змінами у законодавстві передбачено, що з початку нинішнього року реєстрація речових прав на нерухоме майно може здійснюватися будь-яким вищезазначеним органом (посадовою особою) незалежно від місцезнаходження об’єктів нерухомого майна в межах Рівне нської області.

Тобто, для проведення державної реєстрації речових прав на нерухомість, яка розташована в межах області, фізичні та юридичні особи за власним вибором можуть звертатися до будь-якого суб’єкта.

При цьому, свої послуги суб’єкти державної реєстрації незалежно від їх статусу, підпорядкованості, приналежності повинні надавати за однакову плату, порядок і розміри якої визначаються законодавством.

За державну реєстрацію прав на нерухоме майно встановлено адміністративний збір, розмір якого змінюється у залежності від строків отримання результатів послуг з державної реєстрації.

Окрім того, нововведеннями у сфері державної реєстрації не передбачається видача свідоцтва про право власності на нерухоме майно. На сьогодні усі відомості про зареєстровані права, які містяться в електронному реєстрі, вважаються об’єктивними, достовірними і повними, а відтак підтверджувати такі відомості за допомогою паперових свідоцтв немає необхідності. Будь-які договори щодо нерухомого майна можуть оформлятися нотаріусами за відсутності паперових правовстановлювальних документів, якщо вони не видавалися, при наявності відповідної інформації в електронному реєстрі стосовно прав на це майно.

За інформацією заступника начальника головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальника Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Рівне нській області Ковальової Нелі Станіславівни.

Про це повідомляє прес-служба Головного територіального управління юстиції у Рівне нській області