Переваги грудного вигодовування можна перераховувати безкінечно. Годування грудьми це один з найбільш хвилюючих і цікавих феноменів, що зв'язує мати і дитя протягом перших років життя дитини.

Грудне вигодовування уособлює батьківську турботу і мудрість природи.Безперечною перевагою жіночого молока є близькість його білків за якісним складом до білків сироватки крові.

- В грудному молоці містяться дрібні частинки білків-альбумінів, для засвоєння яких шлунку дитини не потрібно особливих сил. Тому грудне молоко дуже легко перетравлюється і засвоюється організмом немовляти: повнота всмоктування білків жіночого молока досягає 98-99%. Жодна штучна суміш не перетравлюється організмом малюка з тієї ж повнотою. Це пов'язано перш за все з наявністю в них білка коров'ячого молока, при сгущенні якого в шлунку немовляти утворюються великі, грубі пластівці. З таким білковим навантаженням ніжному організму впоратися досить нелегко. Істотно різниться за своїм складом і жир коров'ячого і жіночого молока.

- У жіночому молоці міститься велика кількість необхідних поліненасичених жирних кислот (лінолева, ліноленова, арахідонова). Однієї лінолевої кислоти в материнському молоці в 5-6 разів більше, ніж у коров'ячому. Даний фермент дуже важливий для розвитку дитини.

- Недолік поліненасичених жирних кислот в їжі немовляти може привести до вираженої затримки фізичного розвитку, сухості і екзем, порушення обміну речовин.

Цінна якість грудного молока - вміст у його жирах великої кількості фосфоліпідів, що мають важливе фізіологічне значення в життєдіяльності організму.

- У Жіночому молоці міститься невелика кількість (всього 1%) летких жирних кислот (капронова, каприлова, масляна та ін.), Які можуть надати подразнюючу дію на шлунково-кишковий тракт (для порівняння: в коров'ячому молоці міститься до 12% таких кислот).

- Легке всмоктування і засвоєння грудного молока обумовлено і вмістом у ньому ліпази, яка бере безпосередню участь у розщепленні жиру в шлунку. У коров'ячому молоці активність ліпази значно нижче, а при кип'ятінні взагалі руйнується.

- В молочку мами міститься і велика кількість вітамінів А, В, С, D, В1, В2, В12. Воно багате такими мікроелементами, як залізо, мідь, цинк, що важливо для профілактики анемії.

Профілактика раку грудей. Гормони-естрогени сприяють росту ракових клітин в репродуктивній системі та тісно пов'язані з раковими утвореннями. Пролактин - основний «молочний» гормон - пригнічує вироблення естрогену і уповільнює ріст клітин взагалі. Годування дитини хоча б на протязі 3 місяців зменшує ризик захворювання на рак грудей і рак епітелію яєчників на 50 і 25% відповідно. Також на тлі грудного вигодовування поліпшується мастопатія. Існує навіть такий спосіб натурального лікування цього захворювання: вигодувати малюка грудьми до 3 років.

Про переваги грудного вигодовування говорилося вже не раз. Статистика показує, що за останні роки значно збільшилася кількість матусь, які годують грудьми діточок до 1 року, з кожним роком зростає і число годуючих до 2 років. Фахівці кажуть: у грудного молока немає конкурентів.

Під час годування мама відчуває особливу ніжність та любов до малюка. Цьому сприяє тісний контакт, приємні роздратування соска. Малюк теж отримує позитивні емоції, знову відчуваючи близькість матері, з якою він був нерозривно пов'язаний. Він так звик до стуку материнського серця, що тепер, притулившись до неї всім тілом, знову із задоволенням слухає ці звуки. Милуйтеся своїм малюком і пестіть його. Це поліпшить його апетит і допоможе краще засвоюватися їжі.