Рівненщина - бурштиновий клондайк. Ця істина вже давно відома не лише в Україні. До прикладу, в Китаї камінь з поліської землі зовні схожий на бурштин ціниться дуже високо. Проте масштаби незаконного видобутку бурштину на Рівненщині вражають. Що робити та як узаконити цей поки нелегальний бізнес - далі у сюжеті.

Ось це відео з інтернету яскраво демонструє масштаб видобутку бурштину на Рівне нщині . Але це - лише вершина айсбергу. Як зазначається у дописі під відео - так видобувають "сонячне каміння" в урочищі Кмеча за 500 метрів від Клесова. А це вже кадри з Дубровицького району. За 500 метрів від районного центру. До траси ще менше. Це обурило голову Рівне нської облради Володимира Ковальчука, який під час робочої поїздки до Дубровиці помітив сотні бурштинокопачів одразу біля траси.

Володимир Ковальчук запевняє - щоб зупинити безконтрольний видобуток бурштину потрібно обов'язково прийняти відповідний закон у Верховній раді України. А ще - змусити працювати правоохоронні органи.

Володимир Ковальчук каже, законопроект у Верховній раді має передбачати легалізацію видобутку, створення біржі продажу бурштину на кшталт польської з обов'язково прописаним планом рекультивації земель Полісся.