До вибору першої зубної щітки для улюбленого чада потрібно підходити дуже відповідально, адже цей аксесуар відіграє далеко не останню роль у процесі прищеплення дитині любові до гігієнічних процедур. Який щітці віддати перевагу, адже асортимент величезний?

Багато батьків задаються ще одним не менш важливим питанням: «В якому віці потрібно починати чистити зуби?». Відповідь дуже проста: як тільки вони з'являться! А допоможе вам у цьому спеціальна силіконова щітка­масажер.

Це пристрій являє собою прозорий ковпачок з безліччю коротких силіконових ворсинок. Мама одягає щітку­масажер на вказівний палець, змочує її в кип'яченій воді і м'якими рухами знімає наліт з ясен і перших зубів малюка. Після закінчення процедури щітку слід гарненько вимити з милом і прополоскати під струменем проточної води. Зберігають таку щітку у відкритому стаканчику ворсинками вгору. Силіконові щітки змінюють у міру їх зношення.

Класичну щітку можна купувати тоді, коли дитина вже досить впевнено стоїть на ногах (1,5­2 роки). При покупці такої зубної щітки зверніть увагу на наступні фактори:

1. Щетина. Віддавайте перевагу виробам з штучною щетиною. Справа в тому, що моделі, виготовлені з натуральних матеріалів (зі свинячої щетини), є ідеальним середовищем для зростання бактерій і сприяють розвитку хвороб ротової порожнини. До того ж кінчики натуральної щетини можуть виявитися дуже гострими, що призведе до травм ясен і емалі. Дуже добре, якщо щетинки зібрані в окремі пучки. В ідеальній дитячій щітці їх повинно бути 23.

2. Ручка. Вибирайте красиві і яскраві щітки ­ це перетворить чистку зубів в цікаву гру. Зараз у магазинах можна відшукати масу моделей з зображеннями мультиплікаційних героїв або різних звіряток. Є навіть щітки, ручка яких змінює колір протягом всієї процедури, підказуючи тим самим, скільки часу залишилося до її закінчення. Також можна купити щітку­брязкальце, що гримить тільки в тому випадку, якщо дитина чистить зуби правильно. Ручка повинна бути зручною, широкою і прогумованою.

3. Жорсткість. Уважно вивчіть упаковку щітки, там ви знайдете всю інформацію, що стосується цього питання. За ступенем жорсткості щітки бувають дуже м'якими, м'якими, середніми, жорсткими і дуже жорсткими.

Для малюків до 5 років підходить дуже м'яка зубна щітка, дітям від 5 до 12 вибирайте м'які щітки, а от після 12 варто перейти на вироби середньої жорсткості. Що стосується останніх двох видів, не використовуйте їх без рекомендації лікаря. Такі щітки можуть викликати стирання емалі і привести до травм ясен. До того ж вони не дуже добре проникають в міжзубні проміжки.

4. Розмір. Для щоденного використання слід купувати зубні щітки з невеликою робочою частиною, захоплюючої 2­2,5 зуба. Довжина головки зубної щітки для дітей коливається від 18 до 25 мм. Голівка повинна бути закругленою (пам'ятаємо про травми!).

Намагайтеся завжди правильно чистити зуби дитині і міняйте щітку раз на 2,5­3 місяці. Після кожного використання ретельно промивайте її під проточною водою і зберігайте у відкритому склянці щетинками вгору.

Якщо дитина перенесла інфекційне захворювання, замініть стару щітку на нову, адже на щетина можуть залишитися хвороботворні бактерії.