Пуховик - це самий оптимальний вибір зимового верхнього одягу. Він добре зберігає тепло і не продувається. Але ось догляд за пуховиком особливий, на відміну, наприклад, від синтепону чи холлофайбера.

Як правильно зберігати пуховик?

Щоб пуховик довгий час зберігав свою привабливість, треба правильно доглядати за ним. Перш ніж прибрати пуховик на зберігання, його слід просушити деякий час при сухій погоді в затемненому місці. Місцем для зберігання можуть бути платтяні шафи, але не скрині і ящики. Зберігати пухові куртки і пальта потрібно в розправленому вигляді, не звертаючи і не застосовуючи поліетиленові пакети. Слід уникати потрапляння на них сонячних променів, щоб не вигорів колір тканини. При зберіганні важливо, щоб шафа знаходився в сухий нежаркій кімнаті, подалі від опалювальних приладів. Щоб зберегти форму пухових пальто і курток, у них застібають всі гудзики, застібки-блискавки, а для зберігання використовують вішалки-плечики.

В чому перевага хімчисток?

Пуховики зі спеціальним просоченням переважно потрібно піддавати хімчистці, тому що після домашньої прання така тканина може втратити вологозахисні властивості. Крім цього, пух сохне дуже повільно і поверхня пуховика може покритися брудно-жовтими розводами.

Більшість хімчисток оволоділи сучасними технологіями для чищення пуховиків. Сьогодні вони вже застосовують не суху, а мокру чистку «акваклін» – вона набагато ефективніше. Подібна чистка являє собою делікатне прання зі спеціальними миючими засобами, не містять ні лугів, ні кислот. Застосовуються також спеціальні добавки, які зберігають колір виробів, захищають їх від усадки, деформації та звалених пуху. Якщо капюшон та манжети пуховика оброблені натуральним хутром, або виріб має хутряні вставки, то в домашніх умовах почистити його досить важко. Навпаки, в хімчистці існує технологія очищення хутра із застосуванням жірующіх компонентів, що додають хутрі м’якість і блиск.

Сушать пуховики в умовах хімчистки спочатку в сушильному барабані, а потім у сушильній камері на кронштейнах в підвішеному вигляді. Цей метод сушіння перешкоджає появі розводів на тканині, повертає зволоженому пуху легкість, а самому пуховику – правильну форму.

Як випрати пуховик в домашніх умовах?

Випрати пуховик можна і в домашніх умовах, але дотримуючись при цьому всі рекомендації виробників. Прання пуховика можна робити в пральній машині.Прати пуховики радять без попереднього замочування.

Спочатку використовуючи засіб для виведення плям і щітку потрібно обробити особливо забруднені місця: комір, рукава, кишені, пліч, про який треться сумка і т. д. Перед тим, як покласти пуховик в пральну машину, потрібно застебнути блискавки на кишенях, а також відстебнути капюшон і хутро. Прати слід в режимі ручного прання при температурі 30 ° С, застосовуючи будь миючий засіб для делікатного прання. Полоскання повинно бути особливо ретельним, тому потрібно двічі використовувати режим суперполоскання. Віджимати пухові вироби також потрібно двічі на швидкості 600-800 оборотів в хвилину. Для того щоб пух не збивався в грудки, радять при віджиманні разом з пуховиком класти 2-3 тенісних м’ячика.

Як правильно сушити пуховик після прання?

Віджатий пуховик потрібно повісити на вішалки – плічки і сушити в теплому приміщенні або на вулиці при жаркій погоді, уникаючи попадання сонячних променів. Забороняється сушити пухові вироби на обігрівальних приладах. До процесу сушіння варто поставитися терпляче, так як вона вимагає періодичного струшування пуховика. Робіть це часто і енергійно, і ваш пуховик буде добре виглядати.

Джерело: http://vseznai.in.ua