На лаві підсудних опинилися троє жителів Сарненщини, які у складі організованої злочинної групи займалися незаконним видобутком бурштину-сирцю на території Дубровицького району. Кримінальне провадження, відкрите за частиною 3 статті 28, частиною 2 статті 240 Кримінального кодексу України, з обвинувальним актом слідчі ГУНП в Рівненській області скерували до суду.

До реалізації своїх злочинних намірів 21-річний житель села Стрільськ Сарненського району готувався ретельно. Чоловік ПОЗИЧИВ у мешканця сусіднього села транспортний засіб марки «УАЗ 3741», мотопомпу заводського виробництва, 12 пожежних рукавів, 10 металевих тичок, пожежний насос, генератор і прожектор, а в іншого жителя цього ж населеного пункту — ще один «УАЗ 31514».

Для налагодження «ефективного» процесу незаконного видобутку бурштину чоловік залучив до справи 35-ти і 40-річного односельчан. Очоливши таким чином організовану групу, разом зі своїми спільниками займався видобутком бурштину-сирцю на території Дубровицького району.

pic

Кожен із учасників злочинного угруповання діяв відповідно до попередньо розробленого та узгодженого плану злочинних дій із чітким розподілом функцій. Організатор здійснював керівництво, зберігав та надавав обладнання, визначав час, місце та особисто брав участь у незаконному видобутку бурштину-сирцю. До обов’язків двох виконавців входили здійснення незаконного видобутку бурштину шляхом гідророзмиву ґрунту за допомогою мотопомпи, забезпечення тимчасового зберігання бурштину-сирцю та нагляд за безперебійною і належною роботою обладнання.

pic

— Сьомого грудня минулого року злочинну діяльність організованої групи викрили та зупинили працівники управління захисту економіки в Рівне нській області ДЗЕ Національної поліції України та Дубровицького відділу поліції, — повідомив заступник начальника ГУНП в Рівне нській області – начальник слідчого управління Дмитро Бабак. — За результатами досудового розслідування встановлено, що організована група в урочищі "Пандус", що на Дубровиччині, порушуючи вимоги статті 19 Кодексу України про надра, самовільно, без отримання спеціального дозволу на користування надрами, без оформлення в установленому порядку документів, що посвідчують право на земельну ділянку, за допомогою мотопомпи заводського виробництва за добу видобули понад 300 грамів бурштину-сирцю, а за неповний тиждень на території району — майже кілограм. Кримінальне провадження, відкрите за частиною 3 статті 28, частиною 2 статті 240 Кримінального кодексу України, з обвинувальним актом скеровано до суду, який і визначать міру покарання зловмисникам, підозрюваним у вчиненні злочину.

pic

Про це повідомили у відділі комунікації ГУНП в Рівне нській області