Від звички системно відкладати кошти щомісяця залежить досягнення важливих особистих або сімейних цілей, вважають спеціалісти із особистих фінансів.

"Якщо людина, пропрацювавши місяць, не може відкласти жодної гривні, то вона дарма прожила ці 30 днів. За зароблені кошти лише утримала свій спосіб життя – купила їжу та оплатила комунальні витрати", - говорить Олександр Бойко, фінансовий консультант.

Пропонуємо 5 способів навчитися відкладати кошти в умовах низької зарплати.

Заплати собі податок

Кожен українець у средньому платить більше 10 податків у місяць – 2 податки із зарплати, податок на додану вартість при купівлі речей і пального, акцизи, включені у ціну багатьох товарів, податок при валютно-обмінних операціях тощо. Тому варто встановити податок і для себе. Наприклад, при купівлі їжі більш ніж на 500 грн 20% від витраченої суми відкладати. Про купівлі подарунку друзям і родичам відкладати 50 грн і так далі. Якщо дотримуватися таких правил, можна не тільки назбирати потрібну суму, а й скоротити витрати. Адже, знаючи, що з кожної покупки прийдеться відкладати щось, доведеться відмовитися від не дуже потрібних речей.

Дохід від знижки

Під час планування покупок на місяць люди зазвичай не можуть розрахувати, що їм вдасться отримати знижку на ту чи іншу річ в магазині. Коли справа доходить до діла, то не рідко з'являється приємний сюрприз у вигляді святкових знижок чи акцій. Аби інтенсивніше поповнювати свої пасивні запаси, варто відкладати заощаджену суму. Такий підхід стимулює пошук різних акцій. Та й буде помітно, куди йдуть заощаджені гроші після вигідної покупки.

Раз на тиждень – відкладайте всі купюри до 5 грн і копійки

За підрахунками фахівців із особистих фінансів за 10 місяців у кишенях середньостатистичного українця збирається більше 200 гривень. Зазвичай ці гроші витрачають на сигарети, жуйки на касі супермаркетів, проїзд, а частину гублять. Тому варто виробити правило – раз не тиждень звільняти кишені від різного дріб'язку.

Відмовтеся від платних послуг, без яких можна прожити

Відмову від певного сервісу треба робити щомісяця. Наприклад, минулого місяця відмовився від доставки води із бювета. Цього – від дорогого тарифного плану мобільного зв'язку. А наступного – від телебачення. Замість плати за послуги ці гроші варто спрямовувати у свою скарбничку.

На фінансові справи виділяйте 2 години в тиждень

Збільшення заощаджень і скорочення витрат можна досягнути лише за умови постійного контролю своїх дій і руху коштів. Для цього слід щодня фіксувати витрачену суму та заощаджену. Це можна робити у спеціальному блокноті, зошиті чи на фінансовому додатку до смартфона. Для цього щодня достатньо 10 хв, щонеділі – годину.

Джерело: Знай.