На Рівненщині хочуть закрити Дубенську виховну колонію для неповнолітніх. А все нібито через скорочення кількості в’язнів. Зі столиці надійшов наказ аби до кінця лютого всіх її злочинців перевезти до інших виправних закладів України. Що ж буде з самою установою - поки достеменно невідомо. Найвірогідніше – законсервують. Працівники у розпачі, адже безробітними можуть стати 160 людей. Не в захваті і самі в’язні. Бо звикли до умов та вчителів колонії. А головне вони тепер можуть втратити можливість умовно – достроково звільнитись. Чи є якась альтернатива – дивіться у спеціальному репортажі.

Дубенська виховна колонія функціонує вже 60 років. Нині заповнена лише на третину. Частина злочинців звільнена через амністію, інші чекають виходу завдяки «закону Савченко».

Саме скорочення кількості засуджених і є однією з причин закриття колоній по Україні.

Хоча кількість в’язнів скорочується - працівників колонії не меншає. У Дубенській в’язниці їх 160. Електрик Ігор Павлишин вже 37 років лагодить тут світло. До пенсії йому залишилось півтора року.

Заступник начальника колонії працює у закладі разом з дружиною. Вона молодший інспектор. Іншого життя не уявляють. Та й роботи також. Якщо установу закриють – родина залишиться відразу без двох годувальників.

Згідно з наказом - всіх неповнолітніх злочинців з Дубна перевезуть у інші колонії України. Без ентузіазму до цього рішення ставляться і самі вихованці.

Дмитру 18. Відбуває покарання за угон авто. Мріє чим швидше звільнитись. Але тепер це буде не просто. Якщо його переселять в іншу колонію - доведеться пристосовуватись до нових умов, а керівництву до нових підопічних. У результаті ще й можуть не погодити дострокове звільнення.

Такої ж думки і Юрій Москаленко. Сам з Одеської області. Перспектива переїхати ближче до дому не тішить.

Переїзд може вплинути і на психіку неповнолітніх злочинців, запевняють психологи. Адже вони будуть змушені пристосовуватись до нових умов та колективу.

Подейкують Дубенську колонію можуть перепрофілювати на установу для утримання довідників. Спеціальний корпус з окремими камерами є тут. Щоправда роботу все одно втратить педколектив. Адже викладати шкільні предмети вже буде нікому. Вчитель біології Ганна Бекеша не уявляє, що робитиме далі.

Ще як варіант – Дубенську виховну колонію можуть виставити на продаж, як це вже зробили із Лукянівським СІЗО у Києві. Територія закладу для неповнолітніх - 11 гектарів. Знаходиться у центрі міста. Поруч водойма та історичний замок. Шматок ласий.

Поки у Мін’юсті вирішують долю Дубенської колонії, її 160 працівників переживають за свої робочі місця. Кажуть, альтернативної роботи у невеличкому районному центрі немає.

Є такі які працюють сім’ями, династіями, роками. Колонія працює вже 60 років. Звичайно атестованим співробітникам буде запропонована інша робота в інших установах. Але є у нас вільнонаймані працівники. Враховуючи сьогодення – залишитись без роботи дуже складно. У нашому Дубно 160 людей може залишитись без роботи.

Працівники колонії та родичі в’язнів написали колективне звернення у Міністерство Юстиції з проханням не розформовувати заклад.

Поки рішення про перевезення неповнолітніх засуджених з Рівне нщини у інші колонії України призупинене. На якій термін – невідомо. Всі працюють у звичному режимі проте у невіданні, що буде завтра.