Перш за все - це обурило краєзнавців. Керівники міської культури вважають, що роботи ведуться в регульованій зоні при пам'ятці архітектури. Чи справді золоті квадратні метри землі у середмісті недоторканні для будівництва?

Через новобудову на Толстого, 10 може завалитись рівненський краєзнавчий Музей. Принаймні в цьому впевнені самі краєзнавці. Кажуть, двохсотлітня споруда у середмісті може просто не витримати сусідства з будмайданчиком.

Багатоповерхівку вже тиждень як зводить будівельна компанія Стоград. Територія огороджена, при в'їзді висить паспорт будівлі, на якому детальна інформація про об'єкт. Та попри всі, обов'язкові атрибути Олександр Булига сумнівається в законності будівництва.

Віктор Луц все життя віддав краєзнавству і музею. З острахом чоловік пригадує першу спробу забудувати ту ж таки ділянку у 85-му.

В архбудінспекції, попри історичний досвід краєзнавців, які три десятиліття тому мало не втратили історичної будівлі, запевняють - нині роботи ведуться законно. Різниця в тому, що регульована зона забудови при пам'ятці архітектури змінилась за часів незалежності України. І там, де навіть гаражі у 80-х будувати було зась нині можна законно спорудити житловий будинок.

Проектант забудови роз'яснює - нинішнє будівництво безпечне та якісне. Тому ніяким чином не порушить цілісність сусіднього музею та загальної архітектурної картини у центрі міста.

Крім того, представниця компанії забудовника наголошує, фірма "Стоград" слідкує за своєю репутацією, а тому, зазначає, перед початком будівництва було зібрано всі дозвільні документи.

Тим часом обурені будівництвом поблизу музею налаштовані рішуче. Активісти хочуть міського мораторію на будівництво. З такими вимогами обіцяють прийти на чергову сесію Рівне ради, яка відбудеться на початку березня.