Плануючи ремонт квартири, ми завжди раді можливості скоротити витрати. Але економія в цій справі не завжди доречна. Ми розповімо про те, в яких випадках можна, а в яких не можна шкодувати грошей на ремонт.

Перед "глобальним" переплануванням квартири або будинку важливо реально оцінити свої бажання і можливості. Вартість ремонту визначає подальший хід робіт. Завжди намагайтеся залишити резерв на непередбачені витрати - близько 5% від загальної суми планованих витрат. Режим жорсткої економії може не кращим чином позначитися на остаточному результаті, що спричинить за собою додаткові витрати. Але необдумане тринькання теж ні до чого. Де ж економія доречна, а де неприпустима?

На чому не можна економити?

1. На часі

У популярних передачах про ремонт фахівці швидко справляються із завданням всього за два-три дні. Але не варто орієнтуватися на цей термін, коли справа стосується капітального ремонту всієї квартири. На підготовку, покупку матеріалів і роботу йде як мінімум один-два місяці, а то й більше. В основному це залежить від величини площі і складності проекту. Недоцільний поспіх може призвести до зайвих витрат і неналежного результату.

pic

2. На дизайнера

Якщо ви вперше починаєте масштабний ремонт і не сильні в проектних роботах, то обов'язково скористайтеся послугами досвідченого дизайнера. Він допоможе не тільки розібратися в модних тенденціях і візуалізувати ваші побажання, але і скласти грамотно кошторис витрат. Економити на цьому не варто, але і орієнтуватися на імена з топ-10 кращих дизайнерів необов'язково. Можливо, хтось із вашого оточення вже мав досвід співпраці з дизайнером і може підказати хорошого фахівця за прийнятною ціною.

pic

3. На робочій бригаді

Найекономніший варіант - зробити ремонт самостійно. Але якщо у вас немає часу або досвіду в цій справі, то найміть відповідальну бригаду з солідної фірми. Уважно ознайомтеся з її рекомендаціями і документацією. У пошуках дешевої робочої сили можна натрапити на абсолютний непрофесіоналізм і ганебність. У такому випадку ніхто не береться передбачити, що вас чекає після закінчення ремонту, і чи закінчиться він взагалі.

pic

4. На інженерних системах

Занадто дешеве інженерне обладнання відразу себе не проявить. Як правило, це трапляється в самий невідповідний момент. Тому на системах електропостачання, газопостачання, каналізації, водопостачання, опалення та вентиляції економити потрібно вкрай обережно. Експерти закликають не скупитися і довірити інженерні роботи професіоналам. Від якості та надійності всіх систем залежить насамперед ваша безпека і комфорт. З місцем розташування розеток визначтесь ще на етапі планування ремонту. Навіть одна незручна розетка здатна зіпсувати всю картину.

pic

5. На вікнах і дверях

Якісні вікна та двері забезпечують надійну тепло- і звукоізоляцію будинку. Матеріали вибирайте на свій смак та бюджет, але за шаленими знижками не женіться - переробка конструкцій може обійтися набагато дорожче.

pic

6. На сантехніці

Купуючи сантехніку, ми робимо довгострокове вкладення, і економія тут недоречна. Вибирайте надійних, добре зарекомендованих виробників. Завжди уважно перевіряйте всі документи і складові сантехніки в коробці. У кожного виду матеріалу для ванни є свої плюси і мінуси. Самий бюджетний варіант - сталева ванна. Усунути її основні недоліки можна, самостійно зробивши її обшивку тепло- і звукоізоляційні матеріалами.

pic

7. На меблях

Заощадити можна на кількості меблів, але не на її якості. У дешевих примірниках часто зустрічаються отруйні речовини, які наповнюють весь будинок і не кращим чином впливають на здоров'я. Віддайте перевагу меблям з ДСП, МДФ або натурального дерева. Вона не буде розшаровуватися або кришитися.

pic

На чому можна заощаджувати?

1. На будівельних матеріалах

На будматеріалах можна і потрібно економити, але не доводячи до крайнощів. При обмеженому бюджеті не варто переплачувати за розкручені бренди. Іноді товари не дуже відомих виробників можуть бути не менш якісними, ніж аналогічні матеріали популярної марки. Комбінувати дорогі товари з бюджетними потрібно дуже обережно. Приміром, дешева штукатурка здатна зіпсувати навіть саму дорогу фарбу.

pic

2. На інструментах

Якісні, спеціалізовані інструменти багато в чому полегшують і, що важливо, здешевлює роботу. Важливо розібратися в їх різновидах і призначення. Наприклад, електрична викрутка допоможе зібрати меблі, але ризикує перегоріти при монтажі гіпсокартону, де потрібен вже більш потужний шуруповерт. Якщо ви не плануєте часто користуватися інструментами після ремонту, то економніше брати їх у міру необхідності напрокат.

pic

3. На обробці підлоги, стін і стелі

Підлога, стіни і стеля - перше, на що ми звертаємо увагу при вході в будинок. І виглядати вони повинні гідно, але заощадити при цьому цілком реально. Оптимальним за якістю і ціною серед підлогових покриттів експерти називають мармолеум. Найчастіше він не вимагає ніякої підготовки, але для санвузла не годиться. Тут краще розщедритися на перевірену плитку або заливну підлогу. Безумовно, ламінат і паркетна дошка виглядають респектабельно і естетично, але підлога під ними повинна бути рівна, на що теж доведеться розщедритися.

pic

4. На утепленні балкона

Зараз все частіше балкони утеплюють і перетворюють в повноцінну частину кімнати. Але захід цей не з дешевих. Якщо великого бажання і необхідності в ньому немає, то відкладіть його до кращих часів. Для початку достатньо засклити балкон і обшити його зсередини вагонкою, а зовні - сайдингом. Робити це бажано до ремонту приміщення і краще навесні.

pic

5. На прибиранні

Вивіз сміття після ремонту - питання досить проблематичний, нерідко пов'язаний із зайвими витратами і паперовою тяганиною. Заощадити на кількості будівельних відходів можна, якщо дотримувати правильну послідовність в роботі: починаючи з найдальшої кімнати, потрібно поступово просуватися до вхідних дверей. Житлові кімнати можна ремонтувати в будь-якому порядку, потім братися за переробку кухні, передпокої і в кінці зайнятися санвузлом. Великий будівельне сміття доведеться вивозити на звалище, або скористатися послугами клінінгової компанії.


pic