Здавалося б, що може бути простіше, ніж доглядати за лінолеумом? Міцний, довговічний і невибагливий - але іноді навіть цей матеріал потребує ремонту. Розбираємося, як усунути здуття на підлозі

Постелити на підлогу лінолеум - значить, позбавити себе від зайвих клопотів та ще й заощадити сімейний бюджет. Досить провести вологе прибирання - і підлога виглядає як новенька. Але часто через неналежне розміщення або вологість під лінолеумом утворюються бульбашки, які не тільки псують зовнішній вигляд підлоги, але і сам матеріал стає вразливим. Як тільки ви побачили, що покриття здулося, потрібно діяти.

Крок №1: нагріти місце здуття

Цей спосіб хороший для тих, чиє покриття не приклеєне до підлоги, а просто лежить на ньому. Це найменш трудомісткий процес: міхур просто видавлюється до місця стику листів лінолеуму. Але спочатку на місце, де з'явилося здуття, потрібно покласти щось гаряче, наприклад, гумову грілку або будь-яку іншу ємність. Місце пошкодження повинно гарненько прогрітися, після чого можна буде з легкістю видавити ненависний міхур.

Порадник: якщо грілки під рукою не виявилося, можна скористатися звичайним праскою. Тільки не намагайтеся розгладити поверхню безпосередньо - верхній шар може прилипнути до нагрітого приладу. В цьому випадку краще постелити на лінолеум шматок фольги, і розгладжувати через нього: фольга, нагрівшись, забезпечить хорошу теплопровідність.

pic

Крок №2: надрізати лінолеум

Листи, які приклеєні до підлоги треба ремонтувати інакше, перший спосіб тут буде марний. Утворився міхур можна буде видалити, тільки проткнув або надрізати лінолеум в ушкодженому місці, а потім, сильно натискаючи, випустити все повітря з отвору. Після того як міхур зник, необхідно промазати нижню сторону покриття в місцях надрізу клеєм і притиснути до підлоги. Через кілька хвилин потрібно буде як слід розгладити відремонтовану ділянку, щоб надрізи в майбутньому не були помітні.

Порадник: якщо місце, де утворилося здуття, занадто велике, не варто робити великий розріз, інакше при заклеюванні він буде занадто сильно помітний, і таким чином зіпсує зовнішній вигляд покриття. Краще зробити два або три невеликі надрізи навхрест. Чим менші вони будуть, тим краще.

pic

Крок №3: залити клей під покриття

Якщо вам пощастило, і здуття утворилося невелике, то не треба нічого різати, краще проткнути це місце звичайним шприцом або голкою і залити туди звичайний клей. Рідина витіснить все повітря назовні, а потім потрібно буде розгладити цю ділянку, щоб клей рівномірно розподілився по поверхні і надійно закріпив лінолеум. Можна навіть вдатися до допомоги важкого предмета і поставити його в якості вантажу на поверхню.

Порадник: не переборщіть з клеєм. Його потрібно залити зовсім небагато, в іншому випадку він може вилитися на поверхню і зіпсувати зовнішній вигляд підлоги. Але це півбіди (згодом надлишки можна буде прибрати), основна неприємність в тому, що можуть утворитися додаткові нерівності на покритті.

pic