Один день у СІЗО за два дні у колонії. Скандальний "закон Савченко", у дії із грудня 15 року. Ухвалення такого документу парламентарями обґрунтоване необхідністю забезпечення соціальної справедливості, реалізації принципу презумпції невинуватості та уникнення тривалого утримання в слідчих ізоляторах на період слідства. А ще закон передбачає розвантаження слідчих ізоляторів, та зменшення кількості осіб, що перебувають під вартою. Як наслідок це призведе до покращення умов перебування тих, хто не підпадає під дію закону. Яка ситуація нині у Рівненському СІЗО та чи підтримують там "закон Савченко" - далі у спеціальному репортажі Катерини Мункачі.

Рівне нський слідчий ізолятор. Нині тут під вартою перебуває 178 осіб, з них 5 жінок і 5 неповнолітніх. СІЗО розраховане на 350 громадян. Тож сказати, що установа переповнена зараз не можна. 11 днів у двомісній камері перебуває Людмила. Жінка підтримує закон Савченко, згідно з яким один день, проведений у СІЗО, в разі винесення звинувачувального вироку рахуватиметься, як 2 дні ув’язнення.

Найскладніше, говорить психологічно. Практично 23 години у добу перебувати у камері. Відволіктися їй та сусідці Ірині дещо допомагають книжки.

Саме така література найбільше користується попитом у слідчому ізоляторі, - розповідає тамтешній бібліотекар. В установі майже 12 тисяч книжок.

У харчоблоці хазяйнує кухар Сергій. Гаряче харчування у слідчому ізоляторі розповідає, триразове, меню - різноманітне.

Норма площі на одну особу в слідчому ізоляторі становить не менше двох з половиною квадратних метрів (а для вагітних жінок або жінок з дитиною — чотири з половиною. Для останніх у Рівне нському СІЗО - необхідне дитяче ліжечко, іграшки, є бойлер. Щонайменше 4 лікарів у штаті установи, інших запрошують за потреби. Постійно в медичній частині знаходиться фельдшер. Є гінекологічне та стоматологічне крісла, рентгенологічний апарат.

Неповнолітні, що знаходяться під вартою відвідують вечірню школу, половина з них нині готується до ЗНО. Щодня з арештантами працює психолог у кімнаті психоемоційного розвантаження. Приїздять до установи і священослужителі різних конфесій. В установі є молитовна кімната, добудовується каплиця. А ще трикімнатне помешкання з санвузлом, кухнею та усім необхідним для довготривалих побачень з рідними. Умови радше нагадують окрему квартиру. Усі арештанти, з якими нам вдалось поспілкуватись повністю підтримують закон Савченко, хоча на умови перебування і не скаржаться.

За час, що закон Савченко у дії з Рівне нського слідчого ізолятору на волю вже вийшло декілька арештантів.

Найдовше у слідчому ізоляторі переважно перебувають особи, які винні чи підозрюються у тяжких злочинах. Слідства у цих справах подеколи тривають місяцями, а то й роками. А завдяки новоприйнятому закону, саме таким арештантам і вкоротять термін відбування покарання. Тож серед населення вже побутує думка про ймовірність росту злочинності у містах та селах. Тоді усі благі наміри розвантажити слідчі ізолятори можуть обернутися проти себе самих. А арештантів у СІЗО стане в рази більше. Втім, керівництво установи свою оцінку закону не дає.