Багатьом знайоме такий неприємний стан, як запор. Це затримка випорожнення кишечника і хвороблива дефекація.

Симптоми: при запорах характерно відчуття тупого болю внизу живота, що супроводжується здуттям кишечника та газів. Нерідко супутником запорів буває головний біль і неприємний присмак у роті, зниження працездатності та пригнічений настрій.

Що відбувається? Причинами запору можуть бути органічні зміни та функціональні порушення кишківника. До органічних змін відносяться запальні захворювання кишківника і спайковий процес після перенесеної на черевній порожнині операції. Функціональними порушеннями вважається слабкість кишкової мускулатури або спастичних скорочень кишки.

Найбільш частою причиною запорів є слабкість кишкової мускулатури у зв'язку з малорухливим, сидячим способом життя і (або) одноманітним харчуванням з переважанням легкозасвоюваних продуктів. Спастичні запори характерні для геморою, особливо ускладненого тріщинами.

Народна медицина при запорах рекомендує:

• Приймати від запору свіжоприготовлений сік ріпчастої цибулі - по 1 чайній ложці перед їжею 3-4 рази на день. Сік приймати протягом 3-х тижнів, потім зробити 3-тижневу перерву, і знову повторити курс лікування.

• При схильності до запорів: залити 150 грам подрібненого листя алое підігрітим натуральним медом (300 грам), настояти добу. Потім масу розігріти і процідити. Приймати вранці по десертній ложці за 1 годину до їжі.

• Залити склянкою гарячої кип'яченої води 3 грами листя меліси, коли настій охолоне - зробити клізму, ввівши 30-40 мл процідженого настою.

• Всипати в 0.5 літра окропу 2 столові ложки кореня щавлю кінського, томити на водяній бані протягом 30 хвилин. У великих дозах цей засіб діє як проносне, ефект від якого досягається через 10-12 годин. У малих дозах засіб надає терпку дію. При запорах вживати по 1 склянці на ніч, менша кількість настою не подіє.

• Цей рецепт має м'яку проносну дію - 15 грам гілочок і листочків лохини залити склянкою води, довести до кипіння і кип'ятити 10 хвилин, потім дати настоятися протягом 1 години. Настій процідити і приймати 4-6 разів на день по 1 столовій ложці.

• Прекрасний засіб від запору це свіжий сік алое. Його приймають по чайній ложці до їди 3 рази в день. Курс лікування 30 днів.

• Подрібнити траву материнки, 3 столові ложки сировини залити 0.5 літра олії, залишити на добу, щоб настоявся. Приймати по 5 крапель олії перед їжею.

• При запорах можна прийняти столову ложку касторової олії (дітям 1 чайну ложку), ефект від прийому зазвичай настає через 4-5 годин. Приймати касторове масло постійно - не рекомендується.

• Як лікувати запор з допомогою гречки? Для цього потрібно перед сном, гречану крупу (3 ст. ложки) залити 250 мл кефіру, бажано знежиреного, і залишити на столі. З ранку з'їсти готову кашу, після цього протягом двох годин не рекомендується вживати інші продукти. Для лікування необхідно вживати гречку протягом двох тижнів.

• Черговим народним проносним засобом вважається агрус, а точніше його плоди. Для приготування ліків необхідно насипати в ємність 1 ст. ложку плодів, потім додати кип'ячену гарячу воду, поставити на невеликий вогонь і кип'ятити приблизно 10 хвилин. Коли утворюється кашеподобная суміш зняти з вогню, охолодити і процідити, дозволено додати трохи цукру. Вживати по 100 мл кожні кілька годин. Даний рецепт не тільки справляється з проблемами дефекації, але і виступає як болезаспокійливий засіб під час захворювань травної системи.

Багатство природи, як завжди, допомагає під час багатьох захворювань, в тому числі і при запорах. Народні способи лікування мають свої плюси: не містять хімічних і синтетичних добавок, мінімально впливають на печінку, рекомендовані маленьким дітям, приносять результат. Лікування, доповнене правильним харчуванням і регулярними фізичними вправами, пройде швидко і результативно. Для того щоб в майбутньому не мати проблем зі стільцем, рекомендується іноді робити профілактику, використовуючи рецепти з мінімальним ефектом.

pic

pic