Коли до передбачуваних пологів залишається все менше часу, жінка все частіше і більше думає про самі пологи. Хто з радістю, хто з нетерпінням - у всіх свої переживання, але разом з тим вони мають загальні риси. І обов'язково присутня частка страху, нехай зовсім незначна, але все одно: кожна нормальна породілля переживає за дитину, і за себе.

Звичайно, у кожної з жінок пологи проходять індивідуально, по-своєму. Але ж обізнаний - значить, озброєний. Тому знати якомога більше «до» може бути (і, як правило, так і буває) не просто корисним, а вирішальним. Ось, наприклад, розривів під час пологів, яких так бояться і побоюються всі породіллі, у багатьох випадках можна уникнути. Багато що залежить від вашої поведінки по час пологів і підготовки до них ще в період виношування.

Причини розривів під час пологів

Чи пройдуть пологи без болю і розривів, безпосередньо залежить від еластичності тканин. Наведемо основні чинники, що знижують її:

- Вік. Пологи в 30 років, особливо якщо вони перші, часто не обходяться без розривів або розрізів;

- Великий плід;

- Занадто швидкі пологи;

- Сильні потуги, коли виходить голова і плечі;

- Запальні процеси;

- Рубці.

Будь-яка з цих причин може привести до розриву або необхідності розрізу під час пологів. Хоча, треба визнати, що в більшості випадків доктору все ж вдається цього уникнути.

Профілактика розривів під час пологів

Щоб пологи пройшли без ускладнень, потрібно підготувати своє тіло. Профілактику розривів робити не складно, потрібно лише бажання.

Почніть щодня робити вправи Кегеля: 2-3 рази в день стискайте і розслабляйте м'язи промежини і тазового дна протягом 10-15 хвилин. Не менш ефективний масаж промежини з оливковою олією (щодня). В останні тижні вагітності влаштуйте собі рослинно-молочну дієту. Після неї тканини стануть значно еластичнішими.

І найголовніше - постарайтеся перемогти страхи вагітних. Вони сковують м'язи, збільшуючи тим самим ймовірність розриву тканин при пологах в кілька разів.

Реабілітаційний період

Якщо ж уберегтися від розривів не вдалося, вам доведеться доглядати за швами і дотримуватися деяких правил в поведінці, поки вони не загояться. Реабілітаційний період включає дезінфекцію швів (перекисом водню і зеленкою або марганцівкою), що проводиться один раз в день, а також часте їх обмивання - після кожного відвідування туалету. Дуже важливо правильно підмиватися в цей період - тільки в напрямку від лобка до заднього проходу. І ретельно висушувати шви. Краще деякий час після миття полежати без білизни, щоб все підсохло самостійно. І не забувайте про те, що прокладки потрібно міняти якомога частіше (хоча б кожні дві години), щоб рана залишалася сухою. Перші 2-3 дні дуже небажано ходити в туалет по великому (є ризик розбіжності швів), в зв'язку з чим потрібно дотримуватися дієти, зокрема, виключити з раціону клітковину. Якщо ж ви відчуваєте позиви до дефекації - попросіть чергову акушерку дати вам глицериновую ректальну свічку для пом'якшення стільця. Крім того, близько місяця (у всіх по-різному, може і днів десять) «пошитій» породіллі не можна сідати (хіба тільки злегка сідати на одну сідницю), тому дитину доведеться годувати тільки лежачи або стоячи.

Ось такі елементарні заходи догляду в поєднанні з правильним харчуванням після пологів значно прискорять загоєння.

pic

pic