Кардіокрінум – багаторічна рослина схожа на величезну лілію, здатна досягти п’яти метрів у висоту. У природі рослина розповсюджена в Східній Азії, Японії, Китаї, Індії, Непалі. В ландшафтний дизайн двометрове стебло, всипане квітами, може внести королівський акцент. Назва «Кардіокрінум» отримана завдяки формі листя і перекладається з грецької мови, як «серцеподібна лілія». Навіть маленька цибулина, яка не зацвіте ще в цьому році, формує дуже красиву розетку великого листя, яке змінює колір протягом сезону, від яскраво-бронзового до темно-зеленого. Гра кольору на листках триває до осені.

Перед цвітінням величезна розетка листя кардіокрінума високо піднімається і має метровий діаметр, нагадуючи чимось пальму.

Цвітіння настає в середині літа. Великі воронкоподібні квітки екзотично виглядають і пахнуть. Таке потужне цвітіння виснажує рослину. Цибулина витрачає всі свої поживні речовини на вирощування гігантської квітконіжки, і в той момент, коли на ній розкриваються красиві квіти, цибулина вже завершила свій життєвий цикл і відмерла. Але гинучи, вона утворює дочірні цибулини. А по завершенню періоду цвітіння, стебло залишається з насіннєвими коробочками.

Ця висока лілія погано поєднується, із-за свого зростання, з іншими квітучими рослинами.

Тому кращий спосіб посадки – групами на газонах. Поруч з нею краще посадити тіньовитривалі квіти. Ідеальне місце для висадки кардіокрінума – близько до хвойних культур, на південній стороні від них. Хвойні можуть забезпечити повний комфорт кардіокрінуму: створити півтінь і укриття від вітру.

Сорти кардіокрінумів

Кардіокрінум гігантський виростає від 1,5 до 4,0 метрів. Квітконіжка тримає 30-80 білих або кремових квіток, 10-17 сантиметрів завдовжки. На кожній квітці – червонувато-коричневі риски. Аромат сильний, особливо ввечері. Цей сорт потребує дуже ретельного укриття на зиму.

Кардіокрінум китайський має висоту від 1,0 до 1,5 метри. В суцвітті одна-п’ять зеленуватих квіток. Цибулина діаметром 5 см. Добре росте на півдні України.

Кардіокрінум серцевидний – до 2 метрів заввишки. 25-35 квіток на квітконіжці Їх довжина 8-12 сантиметрів. Зовні квітки дуже схожі на квіти кардіокрінума гігантського, але менш ароматні. Його батьківщина – о. Сахалін і Курильські острови. Період цвітіння становить 2-3 тижні в липні.



pic

Розмноження кардіокрінумів

Розмножувати кардіокрінуми можна насінням і дочірніми цибулинами. Насіння висівають незабаром після збору (без довгого зберігання), в заздалегідь підготовлені грядки (має бути вміст торфу і піску) із хорошим дренажем і повітрозабезпеченням. Зверху грядки злегка мульчують сумішшю торфу і піску. Можна посіяти насіння в керамічні горщики 14 сантиметрів в діаметрі, під 1-3 міліметровий шар піску. На зиму горщики варто прикопати під сніг.

Навесні сходи рано пікірувати, а варто провести цю роботу наступного року, коли рослини сформують гарненьку цибулинку. Під час вегетації бажано забезпечити достатнє органічне і мінеральне живлення. Сходи можна підгодовувати по листю слабкими розчинами повних комплексних добрив з мікроелементами. Ґрунт не повинен бути кислим, добре перед посівом в нього внести доломітове або кісткове борошно (50-100 грамів на один метр квадратний), деревну (переважно листяних порід, а не хвойних) золу (150 – 200 грамів на м²).

Дочірні цибулинки відокремлюють від материнської рослини після відцвітання або рано навесні, на самому початку вегетації. Місце для посадки вибирають напівзатінене. Ґрунт для їх вирощування готують так само, як під сіянці. На зиму молодняк вкривають.

Схема посадки цибулин має становити 30 х 30 сантиметрів, або 50 х 50, глибина їх закладення від 3 до 5 сантиметрів.

Рослини з дочірніх діток зацвітають на третій-четвертий рік, а з насіння — на сьомий-десятий.

Догляд за кардіокрінумом

Кардіокрінум не переносить застою води навколо цибулин. Ґрунт має бути багатим органічними речовинами і досить зволоженим, але при цьому і добре дренованим. Рослина боїться повністю відкритих місць із-за сильного вітру і сонячних опіків.

На зиму кардіокрінум потрібно добре утеплити: у листопаді вкрити ялиновим гіллям, а після початку морозів опалим листям, щоб у разі не дуже сніжної зими цибулини не промерзли.

Навесні укриття потрібно присипати снігом, щоб затримати початок вегетації. Таким способом можна допомогти рослині вберегтися від можливих поворотних заморозків.

Кардіокрінум весь період вегетації рекомендується підгодовувати комплексними добривами з мікроелементами.

Гігантську лілію можна зустріти не у кожному саду. Обумовлено це складнощами її вирощування. Але, якщо хоча б спробувати, то можна отримати величну екзотичну квітку — королеву саду.

Джерело: http://agronomist.in.ua