Пора цвітіння, теплі промені сонця ... Так чому ж немає сил радіти весні? Настрій млявий, хочеться спати, а все навколо тільки дратує. Гіповітаміноз, зниження імунітету - звичайні явища в міжсезоння. Щоб підвищити імунітет навесні, постарайтеся слідувати простим рекомендаціям, які повернуть вам бадьорість духу і активність тіла.

В основі зміцнення імунітету – система

Підтримати імунітет навесні можна лише в тому випадку, якщо ви комплексно підійдете до цього питання. Так, ранок потрібно починати з контрастного душу, робити невелику зарядку, а потім більше рухатися протягом дня. Навіть якщо у вас малорухлива робота, то варто виділяти хвилин п'ятнадцять, щоб пройтися і розім'ятися. Причому під час розминок можна зайнятися дихальною гімнастикою.

А можна влаштувати півгодини релаксу прямо на робочому місці. Для цього у вашій сумочці повинен лежати маленький флакончик з улюбленим ефірним маслом, яке не тільки заспокоює нерви, а й вбиває мікроби. Це може бути масло полину, лаванди, кедра.

Намагайтеся більше гуляти. Зараз дні вже стали довшими, так що можна повертатися додому через парк. А вдома слід побалувати себе пінної або сольовою ванною, а також чашкою смачного чаю або какао (до речі, боби какао просто створені для того, щоб захищати імунітет, в них стільки корисних речовин, а молоко є додатковим джерелом кальцію).

І не забудьте вчасно лягти спати. Імунітет не може без відпочинку.

Дієта

Весна - не час для монодієт. Раціон в цю пору повинен відрізнятися різноманітністю. Необхідно це для того, щоб заповнити нестачу вітамінів і мікроелементів в організмі.

Для правильної роботи імунної системи необхідні антиоксиданти. Це вітаміни С, А і Е, які можна отримати, включивши до свого меню цитрусові, печінка, морква, рослинні масла. За нейтралізацію вільних радикалів відповідають флавоноїди, тому корисно вживати в їжу бобові, волоські горіхи, томати, багаті цими речовинами. Недолік мінеральних речовин також заповнимо за рахунок правильного раціону харчування. Звернути увагу потрібно на зелені фрукти і овочі. Наприклад, отримати необхідні мінерали можна, включивши в меню листя салату, капусту, броколі, спаржу.

Опануйте самомасаж для підвищення імунітету навесні

Вражаючі результати дають подібні процедури, що виконуються регулярно і правильно. Впливаючи на біологічно активні точки рук і стоп, ви активізуєте захист організму. Купіть масажний килимок для ванної кімнати. Займайтеся лише кілька хвилин, поки чистите зуби.

Загартовуйтесь

Щоб підвищити імунітет і вашу опірність до захворювань, спробуйте почати загартовування організму саме навесні. Поступово переходіть від прохолодних обтирань до обливання кінцівок холодною водою. Влітку можна приступити до повного обливання.

Психологічний настрій на позитивні, радісні зміни в житті надзвичайно важливий. Те, про що ви давно мріяли, можна зробити саме зараз. З гумором дивіться на світ. Посмішка, добрий погляд, сміх, душевна бесіда, улюблене заняття - так багато простих методів поліпшити самопочуття, підвищити імунітет навесні до незгод і хвороб.