Безкоштовна освіта, та ще й такій затребуваній нині спеціальності, як програмування – таку можливість завдяки всеукраїнському проекту «Technology Nation» мають відсьогодні рівняни.

Зокрема, ті, хто подав свої заявки та пройшов відбір. Вони протягом трьох місяців вчитимуть основи різних видів програмування, щоб потім реалізувати себе саме у IT-галузі. Подібні курси паралельно діятимуть і в інших містах України. Мета у розробників проекту амбіційна – зробити Україну світовим лідером у сфері інформаційних технологій.

- Для надання можливості зробити перший крок в IT, фонд «BrainBasket» запускає масштабну програму «Technology Nation» – безкоштовний курс з основ програмування, - розповідає координатор проекту в Рівному Сергій Гемберг. - Цей курс дозволить всім бажаючим отримати ІТ-освіту світового рівня та вивчити основи найбільш популярних мов програмування, що дасть слухачам хороший базис для подальшого навчання та працевлаштування в IТ-сфері.

Заняття відбуватимуться у форматі змішаного навчання, коли слухачі виконують самостійну роботу з лекційним матеріалом, який викладений в онлайн, і проходять аудиторну практику під керівництвом досвідчених менторів на базі 100 бібліотек по всій Україні. Єдиними критеріями відбору було володіння комп’ютером на рівні впевненого користувача та знання англійської мови на рівні upper-intermediate або вище. У Рівному із понад 40 відібраних заявок мають сформувати групу із 15 чоловік, які найкраще виконують перше завдання.

Міська влада Рівного наголошує, що розвиток комп’ютерних технологій – це шанс для Рівного заявити для себе, зібравши «під крилом» талановитих «айтішників. Тому обіцяє сприяти усім проектам у цьому напрямі. Наприклад, до нас вже звернулись люди із проханням сприяти влаштуванню дітей у дитячі садки, і я готовий такі проблеми вирішувати у ручному режимі.

Підтримку проекту надала компанія «Реноме Смарт», що працює саме у IT-галузі. Вона надала свого програміста, який стане ментором, тобто, наставником для слухачів курсів.

- Як, як голова наглядової ради IT-компанії «Реноме Смарт», дуже зацікавлена в тому, щоб гарні професіонали цієї галузі залишались тут, - говорить керівник групи компаній «Реноме» Надія Гладкевич. - Адже часто найкращі розуми працюють на закордонні компанії.

Нині фахівці IT-галузі масово працюють в аутсорсових компаніях, продаючи продукт за кордон. А нам треба самим собі створювати цифрові продукти, щоб робити своє життя кращим.

За її словами, навчання у проекті цілком відрізняється від традиційної освітньої системи, де є вчитель і нагайка. Тобто, тут ніхто нікого не підганяє – якщо слухач лінується і не виконує завдання, його просто виключають із курсів. Водночас, завдання тренера – переважно консультувати, допомагати вирішувати поставлені задачі.

- Навчання відбуватиметься переважно в онлайн-режимі. Слухачі реєструються на сайті, там повністю розписаний план, що вони мають зробити, які домашні завдання виконати. Опрацьовують цей матеріал, який, до речі, англійською мовою. А вже на зустрічах розповідають про свої проблеми, що саме вони не зрозуміли, - розповідає тренер Віталій Шепетько. - Курс розрахований на три місяці, двічі на тиждень, десь по півтори години на заняття. За три місяці людина має зрозуміти, що таке програмування, відчути кайф від створення свого продукту, який, можливо, навіть вже буде корисним. Щодо напрямів програмування, то поки це будуть загальні навики програмування – спочатку «дитяче» програмування на мові Скретч, потім трохи складніші C, HTML, JavaScript і далі. Це, звісно, ще не той рівень, за яким полюють компанії. Але керівники IT-підприємств вже кажуть, що готові брати на стажування слухачів, щоб підготувати їх під конкретні свої задачі.

Нині ж на курси прийшли цілком різні люди: від секретарів, перекладачів і фотографів до викладачів університету.