Довгі місяці очікування та хвилювань позаду, а нелегка працю і нескінченне терпіння молодої мами, яка пройшла через пологи, оцінені по достоїнству. І ось на руках у новоспечених батьків виявляється крихітний малюк, який назавжди змінює їхнє життя, привносячи в нього сотні турбот і мільйони радісних моментів. У перші дванадцять місяців в житті малюка відбуваються воістину грандіозні зміни, саме в цей час він пристосовується до навколишнього світу, дізнається основи його і визначає в ньому місце для себе.

Змінюються фізичні дані дитини, вона поступово опановує найважливіші вміння, вдосконалюється дитяча психіка, її комунікативні навички.

1 місяць. Немовля вже не здається таким безпорадним, як виглядало в перші дні після народження. До цього часу малеча вже намагається стежити за яскравим брязкальцем, якщо їм плавно поводити у нього перед очима. Коли до малюка звертаються з ласкавими словами, він починає прислухатися, видавати перші звуки, посміхатися. Якщо дитину покласти на живіт, вона спробує утримати голову.

2 місяці. У цьому віці малюк легко стежить за рухомим предметом, повертає голову до джерела звуку, багато посміхається. Видає досить багато звуків - лепече. Добре тримає голову лежачи на животі.

3 місяці. У три місяці дитина може зосереджувати погляд на нерухомому предметі. Якщо підвісити над нєю іграшки, то вона буде намагатися дістати їх рукою. А якщо вкласти їй в долоню брязкальце, то вона зможе якийсь час утримувати її. При ласкавому зверненні до малюка, він починає жваво рухати руками і ногами, посміхатися, гуліть - це називається комплекс пожвавлення. У положенні лежачи на животі він довго утримує голову у вертикальному положенні, спираючись на передпліччя. Намагається перевертатися зі спини на живіт.

pic

4 місяці. Немовля вже може впізнавати матір, батька, сміятися при спілкуванні з ними. Легко знаходить очима джерело звуку, повертає голову в його бік. Може самостійно взяти брязкальце в руки і довго його утримувати, розглядати. Всі його рухи стають більш усвідомленими. Малюк часто вивчає свої руки - довго розглядає їх, то наближаючи, то віддаляючи їх від очей.

5 місяців. У цьому віці дитина починає розрізняти своїх і чужих, строгий і ласкавий тон, відгукуватися на своє ім'я. Може довго розмовляти сам з собою. Здатна брати іграшку з рук дорослого і довго з нею грати. Намагається перевертатися з живота на спину і повзати. Якщо малюка підтримувати під пахви, він спирається на ніжки.

6 місяців. Оскільки цей вік збігається з віком введення прикорму, дитина вчиться їсти з ложки, пити з чашки і сидіти в дитячому стільці. Більшість піврічних дітей вже чітко знають своє ім'я і реагують на нього. Дитя починає лепетати, при цьому чутні окремі склади «ба», «ма». У цьому віці зазвичай прорізуються перші зуби, тому ночами малюк може погано спати і вередувати. Днем періоди неспання досягають 5-8 годин на добу.

7 місяців. У сім місяців дитина здатна вільно маніпулювати іграшкою - кидати, стукати, розмахувати, перекладати. Якщо іграшку відкласти на невелику відстань, малюк може самостійно доповзти до неї. Під час неспання він довго лепече, вимовляючи одні й ті ж склади, а на питання «де» намагається розшукати знайомий предмет. Протягом цього місяця життя дитина продовжує відточувати ті навички й уміння, які вже були освоєні ним раніше. Так, наприклад, він уже намагається самостійно сідати, швидко повзати в різних напрямках. Деякі малюки навіть намагаються вставати, тримаючись за ґрати ліжка або диван.

pic

8 місяців. Восьмимісячна дитина здатна самостійно сідати, лягати, повзати та вставати. Сама може тримати в руці сухарик, шматочок яблука, моркву і гризти їх. Взагалі в цьому віці дитина все тягне в рот - так вона пізнає світ. У грі починає наслідувати простим діям - виймає, стукає, катає машинку, м'ячик. Може виконувати на прохання «Ладушки», «сороку-ворону» і т.д. Голосно, чітко вимовляє окремі склади.

9 місяців. У цьому віці дитина тягнеться до спілкування з собі подібними. Вона буде із задоволенням грати з іншою дитиною, наслідувати їй, «розмовляти» з нею. Деякі малюки ходять, тримаючись за ручку або за будь-яку іншу опору. Однак основним способом пересування залишається повзання. І іноді дитина повзає швидше, ніж мама бігає. Тому саме час подбати про безпеку будинку, в якому живе малюк. Прибрати вище все, що б'ється, горщики з квітами, комп'ютерний системний блок, убезпечити електричні розетки і т.д.

10 місяців. Удосконалення отриманих навичок йде повним ходом - дитина на прохання виконує раніше завчені дії, на питання «де», «дай» відшукує шуканий предмет. Якщо, батьки вчили дитину їсти ложкою і пити з чашки, то в цьому віці вона здатна робити це самостійно. Наслідує дорослим - повторює нові склади, дії з іграшками.

11 місяців. Час перших кроків, перших складених пірамідок, перших слів - «ма-ма», «дай», «бай-бай». Лепет дитини стає більш різноманітним і складним. У цьому віці малюк починає розрізняти «своїх» і «чужих». Удосконалюються моторні навички - рухи стають більш координованими і впевненими. Деякі діти починають ходити саме в цей період часу.

pic

12 місяців. В іграх починає простежуватися сюжетна лінія - годує, укладає ляльку, катає її у машинці. Знає багато назв предметів, іграшок, імена близьких людей. Розуміє слово «не можна», виконує доручення «принеси», «дай». Здатний розрізняти геометричні предмети - кубик, кульку. Словниковий запас розширюється практично з кожним днем, і у особливо просунутих осіб може становити 10-15 слів. Самостійно ходить, активно пересувається по всьому будинку, багато і різноманітно взаємодіє з різними предметами. У такому віці у дитини має бути вісім зубів. Зазвичай до року закривається тім'ячко, але чітких термінів закриття його немає - ця подія може відбутися в проміжку між 8 місяцями і півтора роками.

pic

Пам'ятайте, що кожна дитина в перші місяці життя розвивається в своєму власному темпі. Норми, наведені вище, відносні. Не порівнюйте його з іншими дітьми, насолоджуйтеся змінами і не забувайте показувати, як вас радують успіхи малюка.