Започаткувала цей день Клара Цеткін на великій жіночій зустрічі у Копенгагені. Понад 100 учасниць із 17 країн вирішили щороку в березні відзначати Міжнародний жіночий день — день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні і соціальні права. Хоча назва і звучить як міжнародний жіночий день, та багато хто вважає його комуністичним святом. Історія його в радянському союзі більш схожа на просування фемінізму і намагання вирівняти жінок у робітничих професіях.

Сучасні українці неоднозначно відносяться до цієї дати. Так, на сайті петицій до Івано-Франківської міської ради є звернення з проханням змістити акцент святкування до Дня матері. що у травні, вказуючи на комуністичні коріння в історії свята.

Ми поцікавились у рівнян, яке їх ставлення до 8 березня.

Тетяна, 25 років, фінансовий експерт:

"До свята відношусь позитивно. Для мене це чудовий день коли вся увага чоловіків прикута до коханих жінок".

Віктор, 27 років, провідний менеджер з персоналу:

"Раніше вітав, як був меншим. Зараз вважаю це свято комуняцьким. Вітати будь-кого з жінок не буду. Вітати буду на День матері. Схиляюсь до гасла – Жінок потрібно любити 365 днів на рік, а у березні згадайте про Шевченка".

Марія, 30 років, мама в декреті:

"Взагалі-то для мене просто дата. Раніше це був привід зібратись лишній раз з подругами. Вдома ми не святкуємо. Доця подаруночок сама зробить для мене і все. Я думаю. святкують жінки більш на роботах в гучному колективі. Це свято не сімейне".

Дмитро, боєць АТО:

"Ставлюся нейтрально. Дійсно, цей так званий міжнародний день не святкують ніде крім країн СНД. Але чому б не привітати жінок? Насправді, якщо б не це свято, то думаю жінок би вітали максимум з днем народження, ну або з днем Святого Валентина".

Тарас, 25 років, майстер тату:

"Я негативно відношусь до любих свят. Так як свята для трутнів. Краще піднімати економіку країни, а ніж півроку святкувати різні свята. Моя кохана поділяє мою думку, бо це марнування часу і коштів. І можна кожен день робити жінкам свято, якщо дійсно цінуєш їх".

Катерина, 23 роки, домогосподарка:

"Мені все одно історія св'ята. Це приємно. Очікую на запрошення від кавалера на романтичний вечір".

Сергій, 26 років, веб-дизайнер:

"Вітатиму, як завжди, бо ж образяться. А те чи воно комуністичного плану, чи ні мене не хвилює. Для мене це просто свято для жінок."

Юлія, 24 роки, прес-секретар:

"Ставлюсь як до жіночого дня, до свята весни та жіночності, не забарвлюю комуністично-соціалістичними настроями. Тому вітаю усіх знайомих жінок, і бажаю їм мужності, бо чоловіки нині забувають, що жінка - все-таки тендітне створіння, і звалюють на неї і домашні справи, і заробіток грошей, і виховання дітей".