Жахливий сморід навіть в прохолодну погоду, а влітку він стає нестерпним. Саме такий "подарунок" від свинокомплексу мають жителі сіл Зоря та Грабів. Окрім всього місцеві сумніваються в законності роботи даного підприємства та дотримання ним всіх екологічних норм. Сьогодні спецкомісія повинна була перевірити усі ці нюанси.

Спеціальна комісія з районних депутатів, сільських, селищних голів та жителів Зорі, Грабова та Оржева сьогодні від самого ранку в бойовій готовності. Вони вже 2 роки ведуть "бюрократичний" бій із свинокомлексом "Агрокор-М". На всі запити та листи про недотримання екологічних норм, отримують відписки. Тож сьогодні офіційно їдуть до свинокомплексу аби зустрітися із керівництвом та отримати відповіді на всі питання. Та на шляху - результути їхньої праці: ось ці паї, сільськогосподарського призначення котрі товариство "Агрокор-М" взяло в оренду, нині щедро поливають відходами.

Водій навіть не звертає увагу на присутніх активістів та пресу, і продовжує свою роботу. А до сусідніх будинків усього 300 метрів, і згідно закону товариство "Агрокор-М" порушує всі норми, адже найближчий житловий будинок повинен бути щонайменше у 2 кілометрах звідси.

Та це був не найбільший "ароматний" подарунок. на під"їзді до самого підприємства - ті самі ненакриті відстійники, на котрі нарікає місцеве населення. Не дивлячись на прохолодну погоду, сморід тут стоїть просто невимовний. Що вже говорити про літню спеку. коли у радіусі 2 кілометрів довкола так званих "лагун" доводиться зачиняти вікна. Накрити спеціальні відстійники, відгородити та не вивозити відходи на поля довкола свинокомплексу. Ось головна мета спеціально створеної комісії.

Землі під так званими "лагунами" належать Зорянській сільській раді, тому громада активно відстоює своє право на екологічну безпеку.

На зустрічі з громадськістю чекали і власника свинокомплексу. Та він несподівано захворів, і до людей вийшов виконавчий директор підприємства Роман Дрозд. Відповіді на питання він не зміг дати, і скерував до "міфічного" пана Юрченка, котрого активісти навіть по офіційним паперам не можуть знайти. Тому що ТзОВ "Агрокор-М" зареєстроване чи то в Києві чи то у Івано-Франківську. Додзвонитися до власника не зміг навіть голова Зорянської сільради. Опісля представник свинокомплексу не витримавши йде геть.

Люди налаштовані рішуче. 17 березня відбудеться сесія районної ради, де все що відбувалося під час роботи спецкомісії озвучать депутатам. Вони й мають вирішити чи продовжувати договір оренди з підприємстсвом у грудні цього року. Люди ж налаштовані рішуче - якщо в правовому полі все не вирішиться, підуть перекривати дорогу.