Протягом двох місяців поточного року з відсотків за депозитами вкладників банків та фінустанов у Рівному до державного бюджету сплачено 5,6 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб, що на 1,6 мільйона гривень більше аналогічного періоду минулого року.

ДПІ у м. Рівному інформує, що відповідно до підпункту 170.4.1 пункту 170.4 статті 170 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями податковим агентом платника податку може бути банк або кредитна спілка. Вони здійснюють нарахування доходів у вигляді процентів.

Отже, податковий агент із сум процентів, нарахованих за податковий (звітний) місяць на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, утримує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та перераховує дані суми податку до бюджету у термін не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу. Крім того, зазначені доходи є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5 %.

Разом з тим, доходи у вигляді процентів на поточні банківські рахунки, за якими на користь фізичних осіб здійснюються виключно виплати заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.