Студенти, які працюють, у наш час не рідкість. За статистикою таких в Україні більше половини. І це не лише "заочники", а й ті, хто навчається на денному відділенні. На роботу чи підробіток студентів штовхають різні причини. Журналісти Rivne1.tv запитали - які саме?

У студентській зайнятості є свої недоліки та переваги. Дослідники Вінницького національного технічного університету провели соціологічне опитування, за допомогою якого чітко виокремили плюси та мінуси студентської зайнятості. Окрім того, вони назвали причини, через які студенти змушені працювати. До топу "причин" потрапили фінансова скрута та відсутність інтересу до навчання. Щодо "недоліків," то тут основними є брак часу, перевтома та неякісне навчання. "Перевагами" для робочого студента можуть бути професійний ріст, самостійність та матеріальне забезпечення.

Ілля - студент одного із ВНЗ Рівне нщини - відчув на собі фінансову необхідність працевлаштування. Хлопець навчається на контракті і змушений платити за навчання. Він вже декілька разів їздив на заробітки до сусідньої країни, коли тривав семестр. Ілля каже, що відволікатись від навчання складно: "Доводиться часто думати про те, що тебе чекають доздачі, перездачі, недоспані ночі та нервові зриви".

pic

Питання фінансів завжди актуальне. Тут же держава сприяє і заохочує студентів до роботи. Адже минулого року були внесені зміни до Податкового кодексу України щодо пільги для студентів. Відтепер працюючі студенти, які не отримують стипендію або іншу спонсорську допомогу, а яким виплачують офіційну заробітну плату, зможуть отримати податкову соціальну пільгу у розмірі 705,75 гривень, за умови, що зарплата не перевищує 1320 гривень.

Тим не менш, робота - це зайве навантаження, а від цього і перевтома. Потрібно правильно розрахувати свій час, щоб мати нормальний сон та все встигати. Поєднання роботи та навчання дозволяє навчитися дисципліні та розвиває вміння правильно розставити пріоритети.

Окрім того, якщо якомога раніше почати працювати за спеціальністю, можна більшого досягти у кар’єрі та здобути неабиякий досвід. Так Вікторія, викладачка одного з ВНЗ Рівне нщини, згадує свої студентські роки та підкреслює, що працювати студенту мало не необхідно: "Студентський час - найбільш благодатний, щоб одразу спробувати на практиці перевірити отримані знання, тому й працювати варто починати тоді. Звісно, якийсь аспект студентського життя може втратитися. І тут постає питання власного вибору".

pic

Працювати чи ні, студент вирішує сам для себе. Безумовно, будь-яка робота вчить нас відповідальності та допомагає розвиватись. Ну, а коли ти працюючий студент, то завжди є змога повернутись до університету, чого в дорослому житті не зробиш.