Найнижчий у Європі та один з найнижчих у світі. Мова йде про рівень довіри до судів в Україні. На Рівненщині служителям Феміди та власне усій гілці цієї влади довіряє лише один відсоток громадян. А більше половини мешканців області вважає - судова реформа це одне з нагальних питань. Та для цього необхідне закріплення змін в Конституції.

Ці вигуки адресовані суддям Рівне нського апеляційного господарського суду. Галасували ще у 2014 році підприємці з Хмельницька, які вимагали аби земля речового ринку залишилася у статусі комунальної, а не належала приватній фірмі. Суддя виніс рішення не на користь громади. А це Мирослава Ящук. Вдова жорстоко вбитого ще у 2004 році таксиста.

Тоді вбивцю знайшли, Верховний суд засудив його на 15 років в'язниці. Однак усього терміну нелюд не досидів, через Рівне нський районний суд він домігся дострокового звільнення. У прокуратурі тоді переконували - про рішення суду дізнались після того як вбивця вже опинився на свободі. Проти судді, який звільнив засудженого, відкрили кримінальне провадження – за прийняття завідомо неправосудного рішення. А служитель Феміди такі дії охарактеризував, як тиск на суд. Вдова ж загиблого у розпачі.

Корупція, залежність судів від політиків та олігархів, ухвалення замовних рішень та кругова порука. Саме такі топові проблеми в судовій системі виокремили самі українці. А ще закритість судових процесів, низький рівень моральності та професійності суддів. Нині найяскравіше проявляється так звана практика "Не здавати своїх" - переконує заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

Судова влада потребує реформування - у цьому погоджуються і експерти і громада. Та для цього необхідне закріплення змін в Конституції України. Попередньо Верховна Рада України вже схвалила проект змін до головного документу країни щодо правосуддя. Однак остаточно підтримати його має не менше 300 депутатів вже на цій сесії.

Якщо проект підтримають, то призначення на посаду судді здійснюватиметься лише за конкурсом, запрацює механізм переатестації усіх служителів Феміди на предмет компетентності, доброчесності та етичної поведінки. А звільнити з посади суддю можна буде, якщо той не зуміє логічно пояснити, звідки взялося майно, яке не співвідноситься з доходами. Суддів призначатимуть не на 5 років, а безстроково. Щоправда до деяких змін судова система не готова, говорять експерти, наприклад до монополії адвокатури.

Що вирішать народні депутати покаже голосування, однак експерти вже побоюються нестачі голосів через "незацікавленість" певних політиків у такому реформуванні судової влади.