Плануєте ремонт на кухні, але ворожите над кількістю та розташуванням розеток і вимикачів? Хочете створити функціональний та зручний простір для готування і сімейних вечерь, але боїтеся заплутатися в проводах? Розповідаємо та показуємо, де і як розмістити розетки, щоб не згадувати про них до наступного ремонту.

1. Для вбудованої побутової техніки

Перед тим як планувати розташування розеток в робочій зоні, потрібно визначитися з кількістю побутової техніки, яку ви збираєтеся використовувати. Окремо стоїть електрична плита або панель, духова шафа, холодильник, посудомийна машина, мікрохвильова піч, витяжка, електрочайник, тостер, мультиварка, кавоварка - це неповний список того, що зазвичай розміщують в кухні. І для кожної одиниці техніки потрібна своя розетка. Не забудьте також про вбудовану підсвітку кухонних шаф і полиць.

pic

Кухонні розетки для вбудованої техніки краще встановити за стінками тумбочок або шаф - для доступу до них необхідно буде випиляти задні стінки. Рекомендована висота розеток в нижніх шафах - 30-60 см від рівня підлоги. Такий варіант найбільш зручний - у вас завжди буде доступ до вилок. Пам'ятайте, що не можна розташовувати розетки безпосередньо за вбудованими кухонними електроприладами.

Розетку для витяжки радять встановлювати на висоті 50-60 мм від верху кухонних шаф. Слідкуйте, щоб розетку не закрив вентиляційний повітропровід - відстань від середини витяжки до розетки повинно бути більше 20 см. Не нехтуйте читанням інструкцій - в них завжди є інформація по установці розеток для конкретно вашої моделі побутової техніки.

pic

2. Для дрібних побутових приладів

Розетки над стільницею для підключення дрібних побутових електроприладів зазвичай розташовуються на висоті 10-30 см від робочої поверхні. Ні в якому разі не встановлюйте розетки і вимикачі за мийкою і плитою: вони можуть деформуватися від підвищеної вологості і гарячого повітря. Розетки для освітлення навісних шаф, зручно розташувати на висоті 5-10 см над ними - так вони будуть не помітні.

pic

3. Для додаткових потреб

Розташування додаткових розеток на кухні, наприклад, для пилососа, здійснюється на висоті 30-40 см від підлоги, а вимикачі встановлюються на висоті 75-90 см і 10-15 см від дверного косяка. Іноді загальний кухонний вимикач виносять в коридор.

pic 4. Для телевізора

Розміщення розеток під телевізор залежить від місця, де він буде стояти або висіти, і від діагоналі екрану. Розташовуйте їх так, щоб корпус телевізора їх приховував, але при цьому залишався доступ до вилок. Вам знадобляться як мінімум дві стандартні електричні розетки, тв і інтернет-розетки - для сучасного телевізора остання просто необхідна.

pic Ми в соціальних мережах: ВК ФБ