Наркотики. Для когось це хороший спосіб заробити, для інших отримати "кайф" і з ним провести своє дозвілля, але це безумовно біда і про це треба говорити. До дня працівників органів наркоконтролю журналісти Rivne1.tv поцікавились, яка борються із обігом наркотиків на Рівненщині?

Департамент протидії наркозлочинності з нового року вже зробив рейд по Рівне нських аптеках, де працівники вилучили кодеїновмісні препарати. Совпадеїн, кодетерп, седалгін можуть не тільки врятувати, а й на шкодити. У їх сладі містяться речовини, які наркозалежні використовують, щоб отримати "кайф". З цих препаратів вручну виготовляють особливо небезпечний дезоморфін. За 3-6 місяців його прийому людина помирає.

Окрім, кодеїновмісних, наркозалежні використовують і інші психотропні препарати. "Ситуація із наркообігом в Рівне нській області складна. В основному в нас переважають психотропні речовини – це такий вид наркотику як метамфітамін, в народі його називають первитин. Його виготовляють кустарним способом (вручну) із препаратів, що містять в собі псевдоефедрин. Також відомі в області ще такий наркотик як бупренорфін, в народі – субітекс", - розповідає Ігор Згабюк, старший уповноважений Департаменту протидії наркозлочинності у Рівне нській області.

Найбільші райони варіння та розповсюдження наркотиків в Рівне нській області зосереджені в Рівне нському районі: Здолбунів, Кузнецовськ, Квасилів, Клевань, Оржів, також Дубно. Менше випадків наркообігу спостерігається у Сарнах, Рокитному, Зарічному, тобто в тих містах, що більш віддалені від обласного центру та мають менше населення. Рівне ж за наркообігом переважає райони, на місці державним службовцям легше виявити наркопритони. Хоча, за словами працівників Департаменту, це теж складно. Переважно тому, що вони не зосереджені в одному місці. «Наркомани можуть зняти квартиру на добу і варити наркотики там. У нас є люди, які з нами співпрацюють та повідомляють про місця, де можуть перебувати наркозалежні, це можуть бути колишні наркомани. Із 100% звернень 40% знаходять своє підтвердження", - розповідає старший уповноважений. Для того, щоб спіймати наркозалежних на "гарячому", потрібно чекати під притоном-квартирою, допоки хтось з неї не вийде, або не зайде.

За останні три роки наркообіг "прогресує". У кожному населеному пункті з’являються нові наркодилери. Службовцям департаменту важко їх виявити, адже розповсюджують наркотики вони лише "для своїх". Там лише довірені особи, хороші старі знайомі. І ще дилери стали хитрішими, кажуть працівники Департаменту протидії наркозлочинності: "Вони роблять "закладки". Не віддають наркотики в руки, а до прикладу, залишають під деревом і телефонують замовнику, де його можна забрати", - ділиться Ігор Згабюк.

Держслужбовці кажуть, що допомагати виявити наркопритони, або наркозалежних допомагають самі ж люди, адже поки не надійде звернення, то самим виявити це просто неможливо. Ігор Мельник, лікар-нарколог Рівне нського обласного центру психічного здоров’я населення каже, що на вулиці зрозуміти по перехожому, чи він наркоман чи ні практично нереально. Саме тому до центру звертаються поліціянти, або родичі, які повідомляють про наркозалежних. Але інколи буває, що ті приходять самі.

"Наркозалежний перебуває на обліку 5 років, цього вистачає аби позбавитись залежності повністю, але витримують так довго лише 8-10%. Інші ж зриваються і починають вживати знову" - пояснює нарколог. Лікар каже, що із пацієнтів 25% складають жінки різних вікових категорій, починаючи в середньому із 16 років.

Наркоманів лікують поступово, спочатку за 10-14 днів вони позбуваються фізичної залежності – «ломки», у відділенні стаціонарного лікування, а далі психологічної з допомогою психологів та реабілітаційних центрів. Щоб вилікувати одного наркозалежного на медикаменти потрібно приблизно 500-600 гривень. Ті, кому вдалось позбутися залежності, зараз допомагають слідчим та реабілітологам врятувати таких, якими самі були раніше.