Вечір п'ятниці 12 березня рівняни мали змогу провести в компанії публіциста Олександра Бойченка, що презентував збірку сюжетної публіцистики під назвою "50 відсотків рації". Така зустріч з чернівецьким есеїстом стала можливою завдяки старанням Молодіжної громадської організації "Література.rv".

У своїй книзі "50 відсотків рації" знаний перекладач Олександр Бойченко затіяв ігри з числами: 50 сюжетних оповідок, 50 % суб'єктивної авторської правди в книзі, а що найдивніше - співзвучна з популярним твором-фільмом назва. Про останнє: саме таким фокусом автор жартома переконав видавця пустити збірку у друк.

Олександр Бойченко наголошує, цю книгу, на відміну від попередніх, можуть читати "непосвячені" у філологічні інтертексти та філософські натяки читачі: мовляв, сприймати сюжетну публіцистику варто буквально. Буквально, проте з іронією, бо саме так написана книга: про одвічні і новочасні українські негаразди, які треба навчитися сприймати лишень з гумором та іронічною самокритичністю - інакше ніяк.

Усі історії в книзі правдиві. Проте вміння автора помічати складні перехрестя історичних істин з буденними реаліями, зіштовхувати "face to face" логічне з абсурдним, (а абсурдне відбувається навколо так часто, що ми вже розучилися реагувати) - ось що складає основу інтелектуального гумору. Саме такий вид жартів зачасти пояснює сьогодення усе краще від соціологів-політологів.

До слова, про політику. Розповідаючи про колонки, що публікувалися раніше у часописах, а нині утворили збірку сюжетної публіцистики, автор розкрив секрети їх написання. За його слова, коли був Янукович, писалося легко: що не подія, а легітимний "вляпається" в історію, а тут і особливого хисту не треба, щоб написати про це, мовляв, одна цитата президента - і жартівлива колонка готова.

А от на питання про те, чи встигли заклеймувати публіциста "сепаратистом-терористом" за висловлювання про Крим та схід, Бойченко каже: вважає себе "націоналістичним лібералом" або "ліберальним націоналістом", акцентуючи на правильному розумінні терміна "націоналізм".

Діалог зі слухачами відбувався у формі читання есеїв у специфічній манері від автора, і сміх та оплески від задоволених рівнян. А це свідчить, що рівнянам гумор потрібен, особливо якщо він інтелектуальний та містить у собі хоча б 50 % буттєвих істин.

Модератор та організатор заходу Вікторія Дикобраз поділилася своїми враженнями від книги: каже, що відчула увесь можливий спектр емоцій і абсолютне задоволення.

pic

pic