Мешканці села Будимля Дубровицького району живуть у другій чорнобильській зоні - території обов’язково відселення, де заборонено вести будь-яку господарську діяльність. Земля заражена, рівень радіації в молоці перевищує норму удесятеро, а вперті поліщуки там не просто живуть, а процвітають.

Село Будимля – єдиний населений пункт на Рівне нщині , який має статус другої Чорнобильської зони. У 1986-ому році звідси мали виселити все населення. Втім, люди радіації не злякались і відмовились залишати рідні землі. Тепер, через 24 роки, про свій вибір вони не жалкують і зводять тут справжні котеджі. Навіть більше, своє майбутнє вони пов’язують тільки з цією землею. У 1986-ому році радянські чиновники поставили на цій землі хрест. Людям повідомили: залишайте свої домівки, інакше ризикуєте померти від променевих хвороб. Тоді близько 30 сімей, злякавшись радіації, поїхали в безпечніші регіони України. Та більшість залишилась тут. Ірині Тумілович тоді не виповнилось і 5-ти років. Нарізаючи буряк, жінка переконує: радіація не така вже й страшна.

У Ірини та її чоловіка Ярослава – 4-ро дітей. Сім’я побудувала в Будимлі будинок і виїжджати звідси навіть і не думає. Єдина проблема, як оформити новозбудоване господарство. Адже для влади це село – закрита зона, де не те що будувати, жити не можна.

Таких новобудов, як у сім’ї Тумілович, в Будимлі близько 20-ти. На підході – ще десять. У всіх господарів така ж проблема – як оформити майно і законно підвести комунікації.

Місцева районна влада допомогти мешканцям села безсила. Видавати документи права власності не дозволяє закон, який забороняє будь-яку діяльність на забрудненій землі. Втім, вихід є, пояснюють чиновники, треба або спецдозвіл кабміну, або надати селу статус 3-ої зони. Та люди, як не парадоксально, цього не хочуть.

Сьогодні у Будимлі проживає 750 людей. Третина з них – діти. До недавнього часу вони навчались в аварійних умовах – стара школа через відсутність фінансування майже завалилась. На допомогу прийшли шведські благодійники, які побудували нову школу. Втім, і на неї оформити документи неможливо. Але людей це мало турбує. Першокласників щороку більшає і їм треба десь навчатись.

Знижувати оберти по народжуваності в Будимлі не збираються. Тут показують приклад всій країні як треба бороти демографічну кризу. Єдине, чого хочуть ці люди, стати законними власниками на своїй землі, з якої їх не змогла вигнати навіть радіація.