Пити чи не пити воду з-під крану жителям Оржева? Таке питання ставлять вони часто, а особливо - як замінюють водні фільтри. Адже те, що всередині них жахає - і колір, і мул, і частинки осаду. Чи якісна Оржівська вода - у наступному репортажі.

Ось ці фото анонімно надіслала на скриньку Першого Місцевого наша глядачка, жителька Оржева. Це фільтри для води, котрі прослугували її родині 3 місяці. Окрім жахливого кольору, нальоту на стінках колби, у воді плавають рештки, схожі на шматочки старих труб. Що це? Із таким запитанням вирушили до Оржівського ЖЕКу, котрий обслуговує водні мережі селища. Працівник підприємства небагатослівний:

Та як доказ набирає склянку води, і просить скуштувати. Вода відверто має сильний "залізний" аромат, проте чиста. ЖЕКівці кажуть, що вміст металу не перевищує допустимих показників.

Жителі селища отримують воду зі свердловин, під двома баштами, котрі введені в експлуатацію на початку вісімдесятих років минулого століття. Звідти, мовляв, і частинки застарілих вуличні мережі та часті пориви самих труб. Пояснюють: при останніх іржа, що знаходиться у зупиненому трубопроводі доходить до споживача і осідає на фільтрах. А ще певний час саме така бура вода витікає з кранів. Обслуговування міжбудинкових мереж на плечі ЖЕКу не лягає, їхні - тільки будинкові. Тож місцеві переконані - єдиний вихід для селища - йти під крило Рівне облводоканалу.

Якщо "Рівне облводоканал" таки візьме мережі на баланс, тарифи на водопостачання та водовідведення для Оржівців зростуть, кажуть на підприємстві. Нині селище платить за одними з найнижчих в області трохи більше 6 гривень за куб води.

Останнє слово за громадою Оржева. Що робити з водою у селищі мають вирішити і депутати і самі жителі.