Немає потреби якось по-особливому розповідати, що представляють собою бородавки, оскількивони відомі і знайомі всім. Можна сказати більше - навряд чи можна відшукати багато людей, у яких взагалі немає бородавок.

І цілителі, і офіційна медицина, розглядаючи бородавки, причини, види, лікування народними засобами приходять до приблизним однакових висновків - від цих наростів краще позбавлятися, оскільки нічого корисного вони людині не несуть ... хоча невірним буде говорити, що бородавки несуть в собі хоч якусь то загрозу.

Бородавка це доброякісне новоутворення шкіри, яке викликається вірусами папіломи людини. Папіломавірус передається тільки від людини до людини і призводить до зміни характеру росту тканин. Цей вірус передається при контакті з хворим або через предмети загального користування. Інкубаційний період, тобто час від зараження до появи бородавок досить великий і досягає 6-8 місяців. Захворювання частіше зустрічаються у дітей і підлітків. Вони можуть існувати роками, не доставляючи ніяких неприємних відчуттів. При цьому їх носій і не замислюється про способи видалення бородавок. Правда вони ж можуть бути і дуже болючими, якщо з'являються на підошвах або пальцях рук. Тобто там, де вони піддаються зовнішньому впливу. В цьому випадку виведення бородавок народними засобами досить показано. Існують бородавки звичайні, плоскі, загострені кондиломи і старечі.

Рецепти народної медицини:

1. Чистотіл. Мазати щодня 2 рази в день бородавки соком свіжозірваним чистотілом.

2. Часник. Щодня натирати бородавки часником.

3. Магнезія порошок. Щодня, два рази, вранці і ввечері перед їжею приймати порошок магнезії на кінчику ножа. Приймати місяць.

4. Взяти залишок стебла з коренем від зрізаного хлібного колоса вістрям соломини кілька разів наколоти бородавки і зараз же соломину закопати в сиру землю, в сире місце, коренем вгору. Через кілька днів, коли соломина згниє, бородавки зникнуть.

5. Яблуко розрізати навпіл ниткою, обома половинами яблука натерти бородавки, скласти яблуко знову разом половинками і зв'язати їх тією ж ниткою. Закопати це яблуко в землю або гній, коли яблуко згниє, бородавки зникнуть.

6. На шовковій нитці зав'язують в повітрі вузли над кожною бородавкою. Сховати цю нитку в свіжо розрізану картоплину і закопати її так, щоб ніхто не знав. Коли картопля згниє, бородавки зникнуть.

7. Дитячі бородавки легко зводяться штучним льодом, в якому зберігається морозиво. Покласти шматочок льоду, загорнути його. Досить кілька сеансів і бородавки зникнуть.

8. Оцтова кислота. Щодня, ввечері перед сном, капати з піпетки на бородавку одну краплю оцтової кислоти, дотримуючись обережності. Більше краплі не вживати. Бородавки скоро почнуть сходити.

9. Для виведення бородавок до них прикладають товчене насіння волошки.

10. Розчинити в 50 мл теплої води 10 г солі, в розчин покласти м'якоть плодів сливи і дати настоятися протягом 24 годин. Потім воду злити, м'якоть подрібнити в ступці, додавши 15 мл оцту, і накласти на бородавку на 24 години.

Профілактика бородавок полягає в дотриманні стандартних гігієнічних заходів:

 регулярне миття рук з милом, особливо після контакту з іншими людьми або предметами загального користування;

 будь-які шкірні травми, навіть найнезначніші, потрібно відразу обробляти спиртом, зеленкою або хоча б звичайним одеколоном, якщо немає нічого іншого;

 налагодити свій імунітет за допомогою раціонального харчування і своєчасного лікування всіх виникаючих захворювань;

 вдягати засоби особистого захисту (наперстки, рукавички, інше), якщо ваша діяльність може призвести до механічного або хімічного пошкодження шкіри;

 користуватися взуттям, яке не утруднює дихання шкіри ніг.

Дотримання всіх перерахованих заходів в значній мірі захистить вас від інфікування вірусом папіломи, а значить і від ризику утворення бородавок.