Шпалери в інтер'єрі квартири - незмінний тренд. Під них не треба рівняти стіни, матеріал легко приховує тріщини та імітує будь-яку обробку. А впоратися з таким ремонтом під силу навіть новачкові. Пропонуємо покрокову інструкцію і розповідаємо про важливі нюанси.

Етап 1: підготовка шпалер

• Виміряйте висоту стіни, не враховуючи висоту плінтуса. Відзначте отримане відстань на рулоні і додайте 5-10 см на обрізку країв. Прокресліть лінію і відріжте першу смугу.

• Якщо малюнок шпалер не вимагає стикування, наріжте відразу кілька смуг. Обов'язково стежте за напрямком малюнка. Якщо візерунок вимагає стикування, вам потрібно додати до довжини кожної смуги необхідне для цього відстань.

• Приклеюйте шпалери, починаючи від вікна проти годинникової стрілки.

pic

• Приготуйте клей, слідуючи інструкціям виробника. Якщо шпалери потрібна пропитувати, за допомогою щітки нанесіть клей на половину смуги, розподіляючи його від центру до країв. Складіть проклеєну половину смуги, не притискаючи місце згину. Також проклейте другу половину смуги. Залиште смугу на деякий час, щоб вона просочилася клеєм (від 5 до 10 хвилин).

Порадник: перед початком роботи не забудьте закрити всі вікна і двері - обклеєні поверхні бояться протягів, вологості і сонячного світла.

pic

Етап 2: обклеювання стін

• Прикладіть верхню частину смуги до стіни, залишивши нижню половину складеною. Вирівняйте край смуги по накресленої лінії, залиште зверху стіни запас 3-5 см.

• Притисніть шпалери до стіни і видавіть повітря. Розрівняти шпалери від центру до країв можна за допомогою щітки або сухої ганчірки. Розгорніть другу половину смуги і розгладьте нижню частину.

• Приклейте так само наступні смуги, вирівнюючи щораз край до попередньої смуги. Слідкуйте за стикуванням малюнка.

pic

• Щоб домогтися рівної лінії уздовж стелі, плінтуса, обріжте край шпалер до того, як висохне клей. Акуратно обрізайте шпалери ножем-різаком, використовуючи в якості обмежувача шпатель.

pic

Приклеювання шпалер у важкодоступних місцях

• за радіатором

Якщо неможливо зняти радіатор, розріжте шпалери в місцях підведення труб і кріплень радіатора. Розрівняйте шпалери за радіатором за допомогою шпателя з намотаною на нього чистою ганчіркою так, щоб вони щільно приклеїлися до стіни. Протріть сліди клею на шпалерах і на радіаторі.

pic

• У кутах

Приклейте смугу таким чином, щоб край шпалер злегка заходив за кут на сусідню стіну. Наступну смугу потрібно приклеїти таким чином, щоб вона перекривала попередню на кілька сантиметрів.

Використовуючи лінійку, розріжте макетним ножем два шари приклеєних шпалер. Видаліть відрізаний край, притискаючи шпалери лінійкою для того, щоб уникнути розривів. Підніміть край шпалер для того, щоб видалити другий відрізаний край, а потім розгладьте стик.

pic

• Навколо розеток і вимикачів

Перед початком роботи відключіть електрику. Зніміть з розеток і вимикачів кришки. Розріжте шпалери хрестом навпроти центру коробки. Загніть край шпалер всередину коробки і поставте кришки на місце.

pic

Ми в соціальних мережах: ВК ФБ