Перший місяць вагітності не завжди явно визначається навіть за допомогою деяких медичних процедур. Але все-таки велика частина уважних до свого здоров'я жінок досить швидко можуть діагностувати у себе цікаве положення. На які ознаки вони спираються і взагалі що потрібно знати про вагітність раннього терміну?

Здоров'я

Якщо на тестах видно дві смужки, швидше за все, ви, дійсно, вагітні. Помилки в цю сторону - рідкісне явище. А ось в зворотну трапляються частіше. ... Та й тести всі різні. У будь-якому випадку, якщо і через два тижні менструація не наступила, повторіть тест або сходіть на консультацію до гінеколога.

Зазвичай вважається, що вагітність повинна тривати дев'ять місяців. Але правильніше говорити про десять акушерських місяцях, або 280 днях (це 40 тижнів). Так як точний день зачаття найчастіше невідомий, лікарі відраховують умовний термін з першого дня останньої менструації. Це число потрібно запам'ятати - про нього вас будуть питати медики протягом всієї вагітності і по ньому розрахують приблизну дату пологів.

Симптоми та відчуття на першому місяці вагітності

1. Затримка менструації. Місячні в перший місяць вагітності, як і в наступні дев'ять повинні бути відсутніми. Затримка менструації у жінки, яка живе статевим життям без надійного запобігання, найчастіше є симптомом вагітності. Однак у затримки можуть бути й інші причини, не пов'язані з вагітністю, наприклад: банальна застуда, стреси, загострення якогось хронічного захворювання, патологія яєчників або щитовидної залози, і т.д.

2. Токсикоз. У перший місяць вагітності ознаки цікавого положення - це відчуття нудоти та блювання. Ці симптоми характерні для багатьох жінок, але в різному ступені. Хтось відчуває легке підташнювання перед сніданком, а хтось «відправляє назовні» все з'їджене або випите, токсикоз може бути таким важким, що потрібно лікування в стаціонарі. Перемогти токсикоз - перспектива сумнівна, його потрібно перетерпіти, а по можливості полегшити. Зазвичай такі відчуття нездужання проходять до 12-14 тижня терміну.

3. Нагрубання молочних залоз. У перший місяць вагітності відбувається і набухання грудей. Причому помітне настільки, що незрівнянно з ситуацією характерною майже всім перед початком менструації. Груди можуть збільшитися, стати «повними». У перший місяць вагітності відчуття переповненості молочних залоз буває у більшості жінок, повторнородящі описують, що це почуття схоже на приплив молока. Іноді вже на настільки ранніх термінах може трохи виділятися молозиво з грудей.

4. Підвищена базальна і температура тіла. Подібне відбувається через дію гормону прогестерону. Зазвичай базальна температура у вагітних (у задньому проході) вище 37 градусів. Також протягом перших тижнів може відчуватися жар. Це, звичайно, неприємне явище, але тимчасове. Головне не сплутати його з інфекцією або загостренням якогось хронічного захворювання.

5. Виділення в перший місяць вагітності нерідко рясні та прозорі. Це також характерна ознака зачаття, пов'язана з гормональною перебудовою в організмі - нормальне явище. Інша справа, коли йдуть кров'янисті виділення, що мажуть в перший місяць вагітності, або з домішками гною і неприємним запахом - в цьому випадку слід обов'язково сходити до гінеколога і здати мазки на аналіз. Пару крапельок крові або ледве помітні виділення, що мажуть на другий-третій тиждень можуть бути нормою, як результат впровадження плодового яйця в матку. 6. Трапляється, що в перший місяць вагітності болить живіт. Відчуття ці неприємні, але якщо вони не завдають великого дискомфорту, не часті і не регулярні, то у Вас немає приводів для хвилювання. Це, безумовно, не всі можливі ознаки і симптоми вагітності, але основні. Також може спостерігатися втрата або навпаки посилення апетиту, прискорене сечовипускання, втома і т.д. Але ці ознаки прийнято вважати індивідуальними, вони можуть спостерігатися у дуже чутливих НЕ вагітних жінок. Визначити точно вагітність в перший місяць можна тільки за допомогою аналізу крові на ХГЧ і УЗД. Тести на вагітність нерідко помиляються на настільки ранніх термінах, втім, як і лікарі під час огляду.

pic

Ось, що відбувається в організмі в перший місяць:

Запліднена яйцеклітина рухається в порожнині маткової труби і через три доби після зачаття потрапляє в матку. Приблизно через тиждень вона імплантується в порожнину матки, де ваш малюк буде перебувати до самих пологів.

Починається формування пуповини і плаценти.

Відбувається закладка хребта. З'являються перші кровоносні судини, перші клітини крові. Формуються нервова система, спинний і головний мозок. І, звичайно, серце - на п'ятому тижні його вже можна буде почути на УЗД.

Закладаються майбутні очі. З'являються кінцівки, зачатки майбутніх внутрішніх органів - нирок, печінки, сечовивідних органів, кишечника. До кінця першого місяця вагітності у дитини закінчується етап первинного розвитку. Розмір ембріона в цей період досягає 4 мм.

pic

Харчування в 1 місяць вагітності

• Вагітність на 1 місяці - саме час почати харчуватися правильно, а саме, їсти більше овочів і фруктів і відмовитися від нездорової їжі (консервованих продуктів, газованих напоїв, чіпсів, жувальних гумок, шоколадок і т.п.).

• Не забувайте контролювати свою вагу. У перші місяці ви не повинні різко набирати вагу або, навпаки, худнути. Раптова втрата у вазі на першому-другому місяці вагітності - сигнал для звернення до фахівця.

• Збалансована дієта допоможе вам легше переносити токсикоз і проблеми, пов'язані з обмінними процесами в організмі. До речі, токсикозу боятися не варто: після першого триместру неприємні явища, як правило, проходять.

• Якщо у вас вже є малюк, не поспішайте переривати грудне вигодовування. Можливо, цей захід і не знадобиться, адже жіночий організм створений з урахуванням усіх нюансів материнства!

Якщо знадобилося лікування або проходження будь-яких процедур, то робити це самостійно також не слід. Візьмемо, наприклад, флюорографію, яку бажано проходити щорічно. Але майбутнім мамам вона протипоказана, також як і багато лікарських препаратів. Деякі ліки можуть надати токсичний, дуже згубний вплив на плід, навіть привести до його загибелі. Тому будь-які ліки призначаються лікарем, який обізнаний про стан своєї пацієнтки.

Ну і, нарешті, не забуваємо про свій психологічний комфорт. Постарайтеся менше хвилюватися, не читайте і не слухайте страшних історій про вагітність і пологи від знайомих і незнайомих людей. Відпочивайте, набирайтеся сил. Нехай живіт на першому місяці вагітності ще зовсім не помітний, але крихітна дитина всередині вас вже активно розвивається і відчуває все те ж, що і його мати.

Легкої та приємної Вам вагітності!