Пільги перетворилися у головний біль. Пасажири громадського транспорту прагнуть максимально використати обіцяне державою, і зовсім не платили за проїзд. Тоді як перевізники втомилися чекати, коли та сама держава заплатить їм за пільговиків. Примирити одних і других мав би закон, за яким перевезення окремих категорій фінансувати повинні місцеві бюджети. Та не всі міські гаманці виявились до цього готовими. Хто заплатить за пільговиків Рівненщини у громадському транспорті - розбиралась Наталка Гусарук.

Немає грошей - немає пільги. У Рівному знову заговорили про відсутність державної компенсації пільгового проїзду у громадському транспорті. Цю проблему рівненські експерти обговорювали ще місяць тому у прямому ефірі ток-шоу "Телемайдан. Запит на зміни" на Першому місцевому. Зокрема, перевізники наполягають: треба обмежити коло тих, хто їздить безкоштовно. Тому визначили ті категорії населення, кого за будь-яких умов перевозитимуть за власний кошт.

Так, перевізники надають безоплатний проїзд у громадському транспорті учасникам бойових дій (насамперед, учасникам АТО, батькам загиблих в АТО) учасникам бойових дій в інших гарячих точках у світі; інвалідам 1-2 групи; дітям інвалідам 1-2 групи; дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування; дітям віком до 6 років; інвалідам війни та прирівняним до них особам. Також дали ці пільги реабілітованим особам та громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської аварії.

Згідно з законом, з 1 січня в Україні компенсувати безоплатне перевезення мали б місцеві бюджети. та згодом Верховна рада прийняла зміни до закону про бюджет, де таки передбачила кошти на пільгові перевезення. Область мала б отримали субвенцію у розмірі 35 мільйонів гривень. Хоча як розподілять ці кошти ніхто не знає.

Тим часом Рівне з пільговим перевезенням справляється власними силами і на власний манер. І це при тому, що у місті майже 60 тисяч жителів мають право на пільговий проїзд.

Як зауважив під час чергової сесії депутат Рівне нської міської ради Маріян ГОДА, ті субвенції, які щорічно виділяли із держбюджету, надходили то з запізненням, то покривали лише 50% витрат перевізників. А от на 2016 рік такої субвенції Рівному взагалі не передбачили. Депутат наголосив, що у такому випадку у Рівному можуть погіршитись якість перевезень і навіть підвищитись тарифи на проїзд у громадському транспорті.

Депутати таке звернення до керівників держави підтримали. Та от чи дасть воно результат? Поки ж за межі Рівного безкоштовно їздитимуть лише обмежене коло пільговиків.