Який з напоїв найбільш корисний для малюка? Чи можна давати дитині звичайний чорний чай? Немовляті достатньо грудного молока? Таких питань тисячі. Ми спробуємо дати відповіді на деякі з них і розвіяти всі міфи, що стосуються цієї теми.

1. Перші півроку життя малюкові цілком достатньо грудного молока. Не треба його нічим підгодовувати.

ПРАВДА. Якщо навіть у спеку малюк відмовляється пити водичку, значить, йому цілком вистачає вашого молока для втамування спраги і голоду. "Верхнє" молоко більш водянисте, воно чудово втамовує спрагу крихітки, а через кілька хвилин смоктання воно стає більш густим і жирним, здатним задовольнити потребу малятка в їжі.

2. Малюк може пити неміцний чорний чай. МІФ. Маленькі діти не повинні пити чорний і зелений чай, а також мате. Теїн, що міститься в цих напоях, надмірно збуджує нервову систему малюка (подібно до кофеїну). А такі речовини можуть дратувати травну систему. 3. Малюку дуже корисно пити відвари трав. МІФ. Трав'яні відвари, насамперед, мають лікувальний ефект. Малюк повинен їх пити, коли хворіє (за рекомендацією лікаря). В іншому випадку, вони можуть йому нашкодити. 4. Дитина, яку з перших днів життя годують сумішшю, повинна додатково отримувати напої. МІФ. Перші чотири місяці життя малюк може харчуватися виключно молочною сумішшю. Але оскільки модифіковане молоко густіше ніж грудне, крихітка іноді може відчувати спрагу. Особливо, якщо в кімнаті спекотно або у карапуза підвищена температура. Тоді має сенс дати малятку теплу кип'ячену водичку (без глюкози!). 5. Найкраща вода для маленьких дітей - з вмістом великої кількості мінеральних елементів. МІФ. Мінералізована вода має лікувальний ефект і підходить тільки для дорослих. У ній занадто багато кальцію, магнію і натрію, які перевантажують нирки немовляти. Тому для малюка вибирайте воду з низьким вмістом мінералів (кількість мінеральних елементів не повинна перевищувати 500 мг на літр).

6. Сік з м'якоттю корисніший ніж звичайний. МІФ. І той, і інший корисні для малюка. Просто сік з м'якоттю більш поживний, він містить більше клітковини, яка регулює процес травлення, а прозорий сік краще втамовує спрагу. 7. Соки для дитини слід розбавляти водою. МІФ. Деякі малюки п'ють тільки соки, відмовляючись від інших напоїв. Але не можна допускати їхнього надлишку в раціоні дитини. Соки досить калорійні, і зловживання ними може привести до погіршення апетиту. 8. Компот містить менше вітамінів, ніж сік. ПРАВДА. Але це не означає, що малюк не повинен пити компотів. Адже цей напій чудово втамовує спрагу. Постарайтеся готувати його з найменшою кількістю цукру (можна і зовсім без нього). Фрукти кип'ятіть недовго, щоб вони зберегли якомога більше вітаміну С. 9. Перший сік можна запропонувати малятку в чотири місяці. ПРАВДА І МІФ. У чотири місяці ви можете запропонувати сік малюкові, який харчується молочною сумішшю. Якщо ж малюк знаходиться на грудному вигодовуванні, почекайте ще два місяці. Починайте з яблучного, гарбузового або морквяного соку. Якщо малюк алергік або хтось із батьків страждає алергією, не поспішайте з введенням соків! 10. “Грудні” діти не повинні пити какао. ПРАВДА. Хоча какао і є багатим джерелом магнію, заліза і калію, від нього все ж краще відмовитися. Адже воно може викликати алергію у таких маленьких діток. Навіть малюкові, який не страждає алергією, краще пропонувати цей напій тільки після року. І ні в якому разі не давайте малятку какао щодня. Цілком достатньо 2-3 разів на тиждень. Його надлишок може призвести до погіршення засвоєння кальцію. Крім того, какао - це дуже калорійний напій.