Нацгвардія відмовилась втручатись у ситуацію з бурштином на Поліссі. Відповідну заяву зробив командувач національною гвардією. Мовляв на Поліссі не озброєні формування ворога, а просто місцеве населення з лопатами. Тим паче, на думку генерала, місцева поліція самотужки може здолати нелегальний видобуток. Експерти ж називають іншу причину невтручання нацгвардійців. Адже на відміну від Волині, де вже введено військовий контингент, масштаби бурштинової лихоманки на Рівненщині куди більші, відтак поява нацгвардійців у нас може призвести до відкритого збройного протистояння.

Ще у минулому році Нацгвардію ввели на Волинь. Аби в зародку здолати бурштинову лихоманку в Маневицькому районі. Бронетехніка на лісах, оточені ліси і села, блокпости на дорогах для місцевих стали реальністю. Так само, як і сотні копачів "сонячного каменю".

Стрілянина в лісах для старателів закінчувалася ось так - обличчями в землі. А для місцевої влади - масовими протестами.

Тоді ж - минулого літа - правоохоронці силою спробували змусити копачів відмовитися від свого ремесла. І знову - блокпости на дорогах, протести в райцентрі і стрілянина посеред міста.

Наприклад - легалізувати сонячне ремесло. Про це говорить і місцева влада, і силові структури. От тільки в столиці цього, здається, - ніхто не чує.

Певно зваживши всі "за" і "проти", за два тижні після написання листа головою Рівне нської облдержадміністрації - командир Національної гвардії заявив публічно про те, що його підрозділи не втручатимуться в ситуацію на Поліссі. Якщо політичне керівництво не дасть йому іншого наказу.