31 банкноту, а це 16,5 тисяч гривень взялися досліджувати експерти. Патруль підготував спеціальний сюжет, щоб люди знали чим керуватись, аби відрізнити справжні гроші від підроблених. Адже за минулий рік на Рівненщині зареєстровано вдвічі більше випадків вилучення фальшивих банкнот, ніж в попередні роки. І мова не лише про 500-гривневі банкноти, а й про 50-ки, долари і євро.

Іван Гоменюк знає все про підробку документів, грошей, бо 15 років має з цим справу. Нині показує 500-гривневі купюри, які досліджував в рамках кримінального провадження.

Очевидно, цього не врахував кур’єр, з яким рівнянин розрахувався за товар. У руки кур’єра потрапило 16,5 тисяч підроблених гривень.

На той час фальшивомонетника вже і слід охолов. Купюри вилучили і відправили на експертизу. Тут кажуть, підсунути підроблені гроші можуть у громадському транспорті, аптеках чи магазині. Ми запитали у рівнян, чи потрапляти до їх рук такі і чи можуть вони відрізнити підроблені гроші.

Дійсно, більшість елементів захисту, які підробляють ми можемо перевірити неозброєним оком. Потрібно просто знати, що перевіряти. Адже всього у гривні є 17 рівнів захисту, втім найперше потрібно звертати увагу на папір, а ще:

Зазвичай видає підробку інша сторона банкноти. На цій видно, що водяний знак нанесений просто фарбою. Тобто підробка - праворуч. Ще потрібно дивитись на кодовану стрічку.

А ще літери зверху купюри мають бути об’ємними, як і зачіска у Сковороди.

А ще звертайте увагу на фарби. Їх при друку справжніх грошей використовують спеціальні. Тобто під зміною куту зору вони змінюють відтінок. Перелічені елементи захисту універсальні для наших грошей.

Саме гривні підробляють найчастіше, але не гребують намалювати долари і євро. Серед національної валюти найбільше зустрічається підроблених 50-ок. І випадків виявлення фальшивих грошей щороку збільшується. За 2-13-14 роки було 26 фактів підроблення, а за минулий майже вдвічі більше.

Тому уважно розглядайте гривні що потрапляють вам у руки і не бійтеся набирати 102 у разі підозри у фальшуванні. Адже тоді можна не лише самому вберегтися від фінансової халепи, а й допомогти затримати зловмисника. Бо тільки за три місяці цього року правоохоронці зафіксували 25 операцій з підробками. І встановити причетних до цього осіб вкрай складно. Тож жодну справу до суду не довели. Тому зважайте на власну спостережливість і уважність.