Державна податкова інспекція у м. Рівному звертає увагу на те, що фізичні особи, які є громадянами України та працюють тимчасово або постійно за кордоном, повинні декларувати доходи, отримані як із джерел в Україні, так і іноземні доходи.

Відповідно до положень Податкового кодексу України (далі - ПКУ) зазначені платники податків, у випадку одержання іноземних доходів у 2015 році, зобов'язані подати річну податкову Декларацію про майновий стан і доходи до податкової інспекції за місцем податкової адреси (своєї реєстрації).

До осіб, що одержують іноземні доходи, зокрема, можуть бути віднесені: особи, які виїжджають за кордон на сільськогосподарські роботи; для надання послуг домашнього персоналу (домробітниці, гувернантки, вихователі, економки, няньки, кухарі, покоївки, водії, садівники, доглядальниці, санітарки, прибиральниці, мийники посуду, перекладачі тощо) та ін.

Порядок оподатковування доходів зазначених категорій громадян здійснюється в загальновстановленому порядку, передбаченому для громадян, які одержують іноземні доходи: ці доходи включаються в загальний річний оподатковуваний дохід платника податків-отримувача, відображаються в річній податковій Декларації та обкладаються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15% (20%) і військовим збором у розмірі 1,5%.

Платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Зазначимо, що для можливості зменшення суми податкового зобов’язання на суму податку, сплаченого за межами України, необхідно представити довідку, отриману від державного органу країни, в якій був одержаний дохід і сплачений податок. Довідка про суму сплаченого податку, а також про об’єкт оподаткування має бути легалізована дипломатичною установою України у відповідній державі.

У разі відсутності у платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, такий платник зобов’язаний подати до органу фіскальної служби за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.