Багато хто здивується, дізнавшись, що батьківщина соняшнику – далека Америка. До нас він був завезений в 18 столітті і спочатку вирощувався тільки як декоративна рослина. Трохи пізніше з’явився і харчової інтерес до соняшнику, виявилося, що його насіння смачні і корисні.

Чим корисне насіння соняшнику?

За своїм хімічним складом насіння соняшнику досить поживні, в них міститься чимало необхідних організму вітамінів і мікроелементів. Найбільше таких основних вітамінів, як А, В, С, D і Є. Тобто по суті насіння є хорошою вітамінною добавкою, яка може підживити організм відсутніми речовинами, заповнити запас, наприклад, в зимовий час.

Вітаміни А і Е відповідають за красу, вони потрібні для того, щоб шкіра була рівна, гладка, без зморшок і висипань, волосся радувало силою і шовковистістю, а нігті не сіклися і не ламалися. Таким же образів ці вітаміни впливають і внутрішні тканини, судини, роблячи їх еластичними і пружними.

Група вітамінів В у відповіді за травлення, метаболізм і жировий обмін в організмі. Коли немає дефіциту вітаміну В людині простіше схуднути або він зовсім не набирає вагу при правильному харчуванні. А от якщо його не вистачає, що і дієти, і вправи можуть бути неефективні.

Вітамін D потрібен для здоров’я кісткової тканини, профілактики остеопорозу, рахіту у дітей, а про користь і необхідність вітаміну С знають навіть діти.

Що стосується мікроелементів, це у великій кількості насіння соняшнику містять кальцій, йод, фосфор, залізо, селен, натрій, кремній, магній, цинк. Дані мінерали вкрай корисні для здоров’я судин – завдяки їм холестерин не відкладається на стінках і виводиться з організму. Магній у достатній кількості, забезпечує здорову роботу серцево-судинної системи. Кальцію в насінні стільки ж, скільки в молочних продуктах. Також цей “коктейль” сприятливо позначається на травленні, роботи печінки, жовчного і підшлункової, роботу всіх інших систем організму, особливо нервової та сечо-статевої.

У насінні містяться ненасичені жирні кислоти, які корисні для створення і підтримки нервових зв’язків у головному мозку, для нормалізації травного тракту, для здоров’я судин.

Якщо підвести підсумки, то насіння соняшнику ефективні для профілактики інфаркту, інсульту, переломів кісток, інфекційних захворювань, атеросклерозу, акне, облисіння, раннього старіння, ожиріння, авітамінозу.

Корисне, виключно, сире насіння соняшнику! В смажених вміст корисних речовин зведено до мінімуму і від термічної обробки накопичуються шкідливі з’єднання!



pic

Шкода насіння соняшнику

Неочищені насіння соняшнику приносять великої шкоди зубам – це вам скаже кожен стоматолог. Щоб не вийшло, що воно лікуємо, а інше – калічимо, клацайте насіння руками.

Купувати очищені насіння, навіть не смажені, сенсу немає. Без шкаралупи вони швидко окислюються і втрачають свою користь.

Калорійність 100 грам насіння соняшнику – 520 калорій. Вони будуть корисні тільки людям з недобором ваги і мріє погладшати. А так це чверть від денного раціону дорослої людини, стаканчик насіння на ніч може повільно, але вірно допомогти вам накопичити 2, 5, а то і 10 зайвих кіло.

У насінні міститься кадмій, причому у великій кількості. А якщо врахувати, що людина отримує цей мінерал з повітря, води, тютюнового диму, продуктів, то зловживання насінням може бути чревате передозуванням цієї речовини, шкідливого для організму в такому обсязі.

При промисловій смаження насіння в них проникає дуже небезпечна речовина бензопірін, що навіть в малій кількості може викликати розвиток онкологічних захворювань, імпотенції та безпліддя.

Джерело