17 років без В'ячеслава Чорновола. Щороку 25 березня Україна вшановує пам'ять легендарного громадського і політичного діяча, без якого незалежність держави лишилася б тільки мрією. Про політика, що змінив хід української історії, - далі у сюжеті.

Ці кадри засвідчують історичну подію - проголошення незалежності України у 1991 році. На них легендарна постать - символ національно-визвольного руху дисидент, публіцист, народний депутат В'ячеслав Чорновіл.

Рівняни щороку згадують лідера Народного Руху біля меморіальної дошки на вулиці, названій в його честь. Небайдужі помолилися, поклали квіти та пригадали непересічну людину та ідейного натхненника України - В'ячеслава Чорновола. Для українців він - не просто політик, а насамперед - патріот, який зміг би об'єднати захід та схід нашої держави.

Голова Рівне нського товариства політв'язнів та репресованих, Соломія Буковська, яка знала діяча з 1991 року, впевнена: якби Чорновіл став президентом, Україна була б такою, якою її хочуть бачити українці. Жінка пригадує: на відміну від політичних діячів сучасності він був людиною щирою, відвертою та справжньою.

У 2014 році аварію, у якій загинув Чорновіл, було визнано нещасним випадком. Не зважаючи на це, патріоти та поплічники дисидента вважають його загибель політичним вбивством. Якою б Україна була нині, якби не смерть політика - невідомо, проте В'ячеслав Чорновіл - один з небагатьох народних депутатів, якого українці згадують з такою пошаною та повагою.