Кабмін втретє за два роки змінив норми споживання газу для українців.

Вперше восени 2014 року норми були зменшені в півтора рази – до 6 (газова плита), 9 (газова плита за відсутності гарячого постачання) і 18 м. куб (газова плита+колонка).

Наступного разу, навесні 2015 року норми були зменшені вдвічі – до 3, 4,5 та 9 куб. м. газу відповідно. Кожного разу урядовці запевняли, що саме така норма є реальною при споживанні газу.

І ось Кабінет Міністрів 23 березня затвердив нові, тепер вже збільшені в півтора рази норми споживання. «Рівне газ» отримало відповідну постанову. Нові тарифи почали діяти з 24 березня. Вони будуть відображені у платіжках за березень. Детальніше про тарифи розповіла фахівець зі зв‘язків з громадськістю «Рівне газу» Вікторія Левчук: "Тобто, вже з 24 березня споживачі будуть сплачувати за новими нормами. Ті, хто має газову плиту і гаряче водопостачання, матимуть по 4,4 м. куб. газу (на одну особу). Які мають газову плиту, але не мають централізованого гарячого водопостачання – 7,1 м.куб. І які користуються газовою плитою і газовою колонкою – 14 кубометрів газу на одну особу."

Мова про оселі, які не обладнані лічильниками газу. Наступне питання - чи варто оплачувати чималі суми у платіжках за лютий, які виникли через скасування постанови Кабміну про зниження норми газу від квітня минулого року? Тоді уряд знизив норму з шести кубів на людину до трьох для споживачів виключно з газовими плитами і без лічильників. У січні суд скасував це рішення і газові компанії включили у рахунки відшкодування недоотриманих за 9 місяців коштів. Однак нова постанова Кабміну знову внесла свої корективи. Отож, поки газовики кажуть, що роз‘яснень до постанови в частині, чи можуть вони стягувати ці суми зі споживачів, вони поки не отримували і чекають їх до кінця наступного тижня.

Що стосується перерахунку, то Уряд в пункті 2 постанови №203 зазначив, що перерахунок вартості природного газу, спожитого населенням у період застосування норм, визначених Постановою № 237 буде здійснюватися відповідно до порядку, розробленого Міністерством енергетики та вугільної промисловості. Як тільки такий Порядок буде розроблений і набуде чинності, він буде виконуватись.

Про це повідомляє сайт РадіоТрек