Чи варто використовувати в обробці стін і стелі ламінат, або краще віддати перевагу більш традиційним для цих поверхонь матеріалів? Розбираємося в питанні і дізнаємося думку фахівців.

Ламінат - матеріал практичний, доступний за ціною і зручний у використанні. Не дивно, що багато дизайнерів охоче розширюють сферу його застосування і облицьовують ламінатом не тільки підлоги, але і стіни, і стелі. Чи виправданий цей прийом? Чи варто брати його на озброєння? Ми склали список найбільш значущих плюсів і мінусів такого рішення і дізналися, що думають про нього професіонали.

Плюси ламінату на стелі і стінах

1. Простота монтажу. З укладанням ламінату може впоратися навіть новачок. І хоча технологія монтажу на стіни і стеля трохи складніше, ніж на підлогу, але нічого нездійсненного в ній немає.

2. Доступність. Вартість ламінату - одне з ключових його переваг. Матеріал може стати чудовою альтернативою облицювання стін або стелі натуральним деревом або паркетною дошкою.

3. Зносостійкість. Якщо ви вибираєте якісний ламінат, можете бути впевнені: вашій стіні будуть не страшні котячі кігтики і ігрові активності юних членів сім'ї. Матеріал стерпить багато і прослужить довгі роки.

4. Звукоізоляція. Облицювання стелі або стіни ламінатом, крім іншого, покращує звукоізоляцію приміщення.

5. Додаткові властивості. При необхідності можна зупинити вибір на матеріалі з особливими якостями: поліпшеним захистом від вологи, термостійкістю, підвищеною стійкістю до ударів.

6. Широкі можливості використання. Великий вибір кольорів і фактур - перспективи використання матеріалу в різних стилях інтер'єру не можуть не радувати.

7. Декоративні функції. Облицювання стін і стелі ламінатом - потужний дизайнерський прийом, здатний допомогти в зонуванні, змінити геометрію приміщення, створити акцентну поверхню.

8. Простий догляд. Ламінат - немазкий і простий у догляді матеріал. Крім того, на його поверхні не з'являється цвіль і грибок, що робить його ще і гігієнічним.

pic

Недоліки ламінату на стелі і стінах

1. Сприйнятливість до агресивних зовнішніх впливів. Різкі перепади температури, постійна висока вологість і прямий контакт з водою здатні серйозно вкоротити термін служби ламінату, знизити експлуатаційні характеристики або зовсім привести в непридатність.

2. Вимоги до поверхні. Стіни і стелі, які планується облицьовувати ламінатом, повинні бути попередньо вирівняні, якщо обраний спосіб безпосереднього кріплення до поверхні. В іншому випадку буде потрібно використання обрешітки.

3. Обмеженість площі облицювання. Незважаючи на численні плюси, облицьовувати ламінатом всі стіни і стеля в приміщенні не варто. Прийом дуже активний і використовується перш за все в декоративних цілях.

pic