Часто похід до стоматолога для дитини і її батьків стає майже нереальним завданням. Малюк плаче, не хоче відкривати ротик, не дозволяє ні подивитись, ні полікувати зуб. І ніякі вмовляння не допомагають. Діти, котрі ще ні разу не були у стоматолога і не знають, хто це такий, його не бояться. Страх з’являється потім, після невдалого візиту, або якщо батьки самі вселили в дитину цей страх. Як же зробити, щоб після першого візиту до стоматолога малюк вийшов задоволений?

1. Не лякайте дитину стоматологом! Так само, як і будь-яким іншим лікарем, якщо звичайно не хочете, щоб малюк боявся лікарів і не підпускав їх до себе. Лякаючи малюка візитом до стоматолога, лікаря, уколами і т.п. ми самі собі створюємо проблеми на майбутнє. Після таких наших залякувань, дитина не захоче відвідувати лікарів, буде плакати і влаштовувати істерики перед візитом, а ми будемо нервуватися і зриватися на дитині.

2. Дитина, яка ще не була у стоматолога, його не боїться. Якщо мама боїться стоматолога, або якщо вона починає переживати за малюка, за його поведінку, то ці переживання передаються дитині. Тому не перетворюйте похід до стоматолога у щось надзвичайне. Нехай це буде звична справа, нічого особливого, так ніби ви ідете до магазину. якщо мама не може справитися з емоціями, нехай з малюком сходить хтось інший (тато, бабуся і т.п.)

3. Розкажіть дитині, хто такий стоматолог і що він робить. Дитина повинна знати, куди її ведуть, і що будуть робити. Не обманюйте, але і не використовуйте складних, незрозумілих, лякаючих слів. Дивіться пункт 6 і 7.

4. Знайдіть хорошого лікаря, який вміє працювати з дітьми. Такий спеціаліст знає, як знайти підхід до дитини, як не злякати її і залишити після себе хороший спогад у пам'яті дитини. 

5. Пограйтеся вдома у стоматолога і пацієнта (якщо дитина вже грається і зрозуміє). Продемонструйте у грі всі маніпуляції, які потрібно буде зробити у лікаря, які він буде робити з малюком. Сядьте у крісло, відкрийте рот, використайте палички для імітації бормашини і т.д.

6. Не використовуйте слів, які можуть налякати дитину. Забудьте фрази: "НЕ БІЙСЯ!" "ЦЕ НЕ СТРАШНО", "ТОБІ НІЧОГО НЕ РОБИТИМУТЬ, А ТІЛЬКИ ПОДИВЛЯТЬСЯ" (зазвичай, стоматолог хоч щось, але робить, торкається до зубів спеціальним інструментом, використовує дзеркальце і т.п., а дитина це сприймає вже по-іншому: мама мене обманула), "БОЛЯЧЕ НЕ БУДЕ!" В таких фразах "НЕ" не сприймається, а дитина починає запідозрювати щось неладне.

7. Замініть звичні для стоматолога слова іншими. Укол = побризкати водичкою, заморозити зубчик, щоб не болів. Сверлити = диринчати, виганяти червячка із зуба. Ставити пломбу = заліпити жуйкою нірку червячка. І тому подібне.

8. Ідіть до лікаря в таку пору доби, коли дитина виспана, сита і задоволена.

9. Якщо планується профілактичний огляд, то вашого спокою, розповіді і гри у стоматолога буде достатньо. На прийомі ведіть себе спокійно, як звичайно, так ніби нічого незвичного не відбувається. Не намагайтеся приділити дитині більше уваги, турботи, ласки, щоб не загострити увагу її на цьому.

10. І останнє, водіть дитину до лікаря частіше, щоб для неї це була звична регулярна процедура. Тоді і лікування буде безболісним і страху не буде.

Читайте також: 10 речей, яким варто навчити дитину, щоб полегшити її доросле життя

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber