28 квітня 1947 року о 4-ій годині ранку розпочалася операція «Вісла» – примусове переселення українців Лемківщини, Надсяння, Холмщини та Підляшшя з етнічних земель. У Рівному біля пам'ятного знака жертвам депортації напередодні відбулося поминальне богослужіння. Живі свідки тих болісних подій, їхні рідні і просто небайдужі рівняни зібралися, щоб разом схилити голови у скорботі.

28 квітня 63 роки тому польські солдати розпочали виселяти українців з їх етнічних територій - Надсяння, Лемківщини, Холмщини та Підляшшя. Так почалася операція «Вісла» у ході якої українців депортували з Польщі.

На думку дослідників, загалом було депортовано 150 тисяч українців. Ще три з половиною — ув’язнено, частина з яких загинула через голод, тортури та самогубства. У ті дні з українцями не панькалися, кажуть історики. На збір найголовніших речей давали дві години, виселяли під конвоєм і тижнями тримали в ізоляції за колючим дротом. Пані Алла пригадує як взимку у величезні морози спали на снігу, вкритися було нічим, як і нічого їсти. Тому, для жертв депортацій, акція «Вісла» залишається безпрецедентним актом геноциду, наслідки якого вони не забудуть ніколи.