Пестициди – надзвичайно отруйні речовини, якими обприскують овочі і фрукти, щоб захистити їх від хвороб і шкідників, а також позбутися від бур'янів. Таким чином не дуже сумлінні фермери спрощують і здешевлюють виробництво овочів і фруктів.

Овочі, в яких міститься велика кількість пестицидів, можуть викликати отруєння. Ці речовини небезпечні для життя не лише після вживання «підгодованого» такими добривами продукту, адже вони мають здатність накопичуватися і поступово руйнувати імунітет.

Окрім пестицидів, овочі можуть містити нітрати, отримані за допомогою азотної кислоти. Вони також можуть мати шкідливий вплив на здоров'я і викликати отруєння.

Щоб уникнути потрапляння пестицидів в організм, треба дуже ретельно вибирати фрукти та овочі, віддаючи перевагу чистим продуктам. Звичайно, урожай, на який був щедрий ваш город, не матиме пестицидів та нітратів, але більшість з рівнян все ж наповнюють свої продуктові кошики на ринках і в супермаркетах.

Щоб зменшити шкідливий вплив продуктів з добавками, рівнянам варто дотримуватися таких правил:

1. Всі овочі і фрукти перед вживанням потрібно мити під проточною водою, тому що більшість пестицидів містяться на поверхні.

2. Овочі, які найімовірніше містять пестициди (ранні або тепличні овочі, баштанні) після магазину або базару на 15-20 хвилин потрібно замочити в холодній воді. Так ви позбавитеся від 60% шкідливих речовин.

3. Намагайтеся очистити фрукти і овочі від шкірки, особливо ті, що вживатимуть діти. Якщо в цитрусових, наприклад, дуже товста шкірка, то велика ймовірність того, що в ній високий вміст нітратів.

4. Термічна обробка продуктів знижує рівень вмісту в них нітратів в 3 рази. Тому намагайтеся варити, тушкувати і смажити придбані овочі.

5. Щоб позбутися пестицидів у зелені (а особливо багато пестицидів в селері), потрібно облити стеблинки і листя кип’ятком.

6. Чим довше лежить овоч, тим менше в ньому нітратів. А якщо це такі овочі, як картопля, морква, буряк, то через один-два місяці вміст пестицидів буде мінімальним.

7. Особливо велика небезпека отруїтися пестицидами при вживанні таких продуктів, як селера, полуниця, персики, кавуни, яблука, капуста, виноград, вишня, болгарський перець, чорниця, молода картопля. Найменша вміст пестицидів зазвичай у цибулі, баклажанах, спаржі і ананасах.

8. Перш ніж мити молоду капусту, очистіть її від верхнього листя. У качані теж накопичується пристойна кількість хімікатів.

9. Вживайте сезонні овочі та фрукти. Влітку використовують меншу кількість нітратів у порівнянні із зимою. Також не поспішайте купувати перші полуницю і кавуни. Адже для того, щоб вони виросли і дозріли швидше, використовували всілякі добавки.

10. Для визначення нітратів в овочах винайшли нітрат тестер. З його допомогою можна дізнатися, чи є нітрати в овочах, і вжити відповідних заходів.