Хочеш подорожувати без грошей? Це можливо. Якщо ти молодий автостопщик, та досвіду у подорожах ще не маєш, але цікавість та бажання бере над тобою вверх… Ми пропонуємо тобі ознайомитись з декількома правилами, які обов’язково стануть тобі у пригоді.

Правило 1. Чи можна подорожувати наодинці?

Звичайно, найкраще подорожується вдвох. Так ви найменше схожі на підозрілих бандитів, і водії охочіше зупиняються. Можна їхати і самому, але це небезпечніше. Все залежить тільки від вас. Звичайно ви можете їхати і вчотирьох, але стопити машину буде складніше або довше, бо ж не у кожного в автомобілі буде місце для чотирьох. Для того, щоб водій вас помітив, обов’язково потрібно тримати картонну табличку, на якій потрібно написати чорним маркером (великими буквами) МІСЦЕ вашого призначення, або ж простіше, КУДИ вам потрібно їхати. Якщо машина зупинилась, не потрібно відразу радіти. Зазирнувши в салон, спочатку роздивіться пасажирів, з якими ви проведете свою дорогу. Якщо ж компанія вам не сподобалась, ви нікому нічого не винні, подякуйте та скажіть, що вам потрібно їхати в іншому напрямку. Та зазвичай, такого не відбуваєтьсяі водії, які зупинились, виявляються дуже хорошими людьми.

Правило 2. Що потрібно із собою брати та одягти?

Розміри вашого наплічника можуть стати стримуючим фактором для водіїв, особливо якщо вас декілька. Тому потрібно взяти лише необхідні речі. Повірте, у подорожі стопом вам не потрібно багато одягу, чим менше тим краще. Якщо ви їдете у похід, або на море, потрібно обов’язково при собі мати:

- Намет, спальник, каремат та ліхтарик;

- Казанець (або краще 2), металеву чашку, миску, ложку, ніж (обов’язково), мотузки;

- Панамку від сонця, білизну, взуття, дощовик, теплий одяг та необхідні речі, засоби гігієни (пам’ятай, чим МЕНШЕ одягу, тим краще);

- Сокиру, пальник (або газовий балон), сірники та туалетний папір;

- Їжу, яка довго зберігається (консерви, макарони, гречку, рис, сіль, цукор, чай);

- ОБОВ'ЯЗКОВО - аптечку швидкої допомоги.

Не забудьте, ваш зовнішній вигляд теж дуже важливий. Ви не повинні бути схожими на волоцюг, які хочуть під’їхати. Стопер повинен бути вихованим та охайним. Якщо рушаєте у довгу подорож, знайдіть час і місце (можна скористатись заправками), аби привести себе до ладу, випрати речі тощо.

Правило 3. Якщо вас не підібрали, де залишитись на ночівлю?

Перша невдача, але розчаровуватись зовсім не потрібно. Біля будь-якого міста Ви знайдете парк або ліс (у крайньому разі – лісосмугу). Маючи із собою намет, спальник та каремат, ви будь-де можете розбити намет. Також хорошим та комфортним варіантом є хостел. У кожному місті ви знайдете дешевий хостел, де за мінімальну суму можна заночувати, прийняти душ та поснідати. Також хостел є хорошою можливістю знайти нових друзів.

Правило 4. Якою дорогою їхати?

Вибір місця при автостопі – ключовий момент. Від нього залежить ефективність і швидкість поїздки та очікування машини, яка вас підбере на дорозі. Головне правило – це місце має бути зручним для зупинки автомобіля, щоб не порушувати правила дорожнього руху. Не можна ставати на мостах або в місцях, обмежених тротуарами чи відбійниками, адже вони не мають ділянок, куди машина може з’їхати для зупинки. В цілому в Україні можна стопити будь-де. Тому сміливо їдьте на виїзд з міста, та перед тим обов’язково попередьте друзів та родичів, куди їдете. Можливо, вони вам порадять, якою дорогою краще їхати.

Правило 5. Чи потрібно пояснювати водіям, що ви їдете безкоштовно?

Застопивши машину, потрібно відразу дати зрозуміти, що ви їдете безкоштовно. Якщо у вас немає досвіду, як подорожувати автостопом, кажіть прямо: «Підвезете до Львову без грошей?». Якщо не попередите відразу, можуть бути неприємності, коли водій забажає грошей. Пояснюйте це тим, що ви стопер-студент, і коштів ледь вистачає на життя. Грошей звичайно трохи є, але не на дорогу.

Правило 6. Чи потрібно спілкуватись з водієм?

Ви зупинили машину і вже їдете омріяним маршрутом. Пам'ятайте, водії бувають різні. Тому насідати з розмовами на людину не потрібно. Якщо ж водій сам розговорився, звичайно, підтримайте його розмову. Можливо він вас узяв тому, що йому самотньо в дорозі. Відкриватись повністю не знайомій людині не бажано, але якщо з вами говорять, відповісти взаємністю потрібно.

Подорожуючи автостопом, потрібно не боятись та бути впевненим у собі. Під час цієї мандрівки ви обов’язково знайдете нових друзів та отримаєте купу нових-крутих вражень. Гарантія - 100 %. Все залежить тільки від вас.

Будьте обережними, дотримуйтесь правил, та успіху у подорожі!