Відповідальність за справний стан і безпечну експлуатацію ліфтів покладається на їх власників. Власник має право або самостійно контролювати стан ліфта або може залучити для цього спеціалізовану організацію, яка має відповідні дозвільні документи. Ви як споживач маєте право письмово повідомити виконавця послуг по несправність ліфта або його зношеність.

Пунктом 5.5.5. Правил утримання житлових будинків і прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.05 р. № 76, визначено, що утримання і ремонт ліфтів здійснює виконавець послуг або за договором — спеціалізована організація. Виконавець має право самостійно утримувати та ремонтувати ліфти за умови наявності відповідних дозволів, отриманих відповідно до постанови КМУ від 15.10.03 р. № 1631 “Про затвердження Порядку видачі дозволів Державним комітетом з нагляду за охороною праці та його територіальними органами”. Одним з елементів, що забезпечують безперебійну роботу ліфтів, є його систематичний технічний огляд.



pic

Ліфт повинен щодня підлягати огляду електро-механіком-монтером, ліфтером або диспетчером. У разі виявлення несправності запобіжних пристроїв, сигналізації, освітлення тощо, що загрожують безпечному використанню, ліфт має бути зупинений і може бути запущений тільки після усунення пошкоджень з дозволу спеціалізованої організації.

Правилами створення та безпечної експлуатації ліфтів, затвердженими наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 01.09.08 р. № 190 визначено такі види технічного огляду ліфтів та їх утримання: первинний (повний) проводять після встановлення ліфта перед введенням його в експлуатацію; періодичний (черговий) технічний огляд ліфта (не рідше одного разу на 24 місяці); позачерговий.



pic

Позачерговий технічний огляд ліфта проводять у випадку:

• уведення його в експлуатацію після ремонту, реконструкції або модернізації;

• перерви в експлуатації більш ніж на 12 місяців;

• демонтажу та встановлення на новому місці;

• закінчення граничного строку експлуатації (із застосуванням видів робіт, що не проводилися під час експертного обстеження);

• експлуатаційної або деградаційної відмови, виявлення зносу (механічного або корозійного), залишкової деформації, тріщин, інших пошкоджень складників, деталей або їх елементів;

• аварії або пошкодження, викликаного надзвичайною ситуацією природного або техногенного характеру.

В інших випадках позачерговий технічний огляд проводиться відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці або з ініціативи роботодавця. Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства “Про затвердження Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд” від 10.08.04 р. №150 визначено два основні види ремонту ліфтів: поточний і капітальний ремонт.

При поточному ремонті здійснюється перевірка роботи технічного стану ліфтів і систем диспетчеризації, забезпечення безпечної експлуатації ліфтів, перевірка, регулювання всіх вузлів системи безпеки, перевірка та регулювання вузлів, що не стосуються системи безпеки, а також виявлення та заміна вузлів деталей, що зносилися і не можуть забезпечувати надійну роботу ліфтів і СД (крім вузлів і деталей, заміна яких здійснюється під час ремонту). Також при поточному ремонті передбачається усунення дрібних пошкоджень, очищення устаткування ліфта та СД від пилу і бруду, змащувальні роботи, підтягування різьбових з'єднань, ревізія щитових і кабелів постійного введення тощо. Під час проведення поточного ремонту передбачено роботи з технічного обслуговування вузлів і деталей ліфта, а саме: лебідки, станції керування, обмежувача швидкості, натяжного пристрою, уловлювальної системи, проводиться ревізія ввідного пристрою, а також вузлів і деталей шахти ліфта, дверей шахти, противаг і кабіни ліфта.

Окремо перевіряються проходження всіх сигналів диспетчеризації на пульт, справність виклику та гучного зв'язку з кабін і машинних приміщень, справність апаратів дистанційного ввімкнення-вимкнення на всіх ліфтах, заміна сигнальних ламп, а також огляд кабелів диспетчеризації ліфтів, визначення ресурсу кабельних мереж і випробування працездатності СД при максимальних навантаженнях.



pic

Під час капітального ремонту здійснюється повна або часткова заміна основних вузлів і деталей ліфтів і СД, строк експлуатації яких завершився, а також за бажанням власника, роботи, пов'язані із заміною морально застарілих та фізично зношених ліфтів і СД, відновлення периферійного устаткування та заміна диспетчерського пульта, роботи з модернізації ліфтів і СД, що виконуються з метою поліпшення естетичного стану і технічних характеристик, згідно з ДСТУ 36.1-002-97. Роботи, пов'язані з капітальним ремонтом, передбачені для ліфтів і СД, що тривалий час не експлуатувалися і не обслуговувалися (після монтажу — 6 місяців, після місячного ремонту —8 місяців).

При проведенні капітального ремонту здійснюється заміна та регулювання вузлів і деталей лебідки, станції управління, обмежувачів швидкості, натяжного пристрою, уловлювальної системи, вузлів і деталей шахти ліфта, противаги, кабіни, машинного приміщення, демонтаж і монтаж устаткування ліфтів, у зв'язку з роботами зі зменшення шуму в житлових приміщеннях, роботи, пов'язані з необхідністю заміни пошкодженого кабелю ліній зв'язку, електропроводки, а також проводяться роботи з відновлення працездатності ліфтів і СД після закінчення встановленого строку експлуатації або на вимогу власника.

Джерело: /ua/question/t/zhitlove-gospodarstvo/dobrij-den-skazht-bud-laska-jakimi-dokumentami-reguljujetsja-utrimannja-lftv-u-bagatopoverkhovomu-budinku--opisht-posldzhovnst-dj-kudi-zvertatisja--shho-robiti-abi-starij-lft-zamnili-djakuju-/