12 квітня, Верховна Рада прийняла за основу законопроект №3251, яким тимчасово, до 31 грудня 2017 року, ставки акцизного збору на вживані легкові автомобілі знижуються від 2 до 28 разів, пише Інтернет-видання ((http://www.ua-reporter.com/novosti/194746)(UA- Reporter.com)).

У пояснювальній записці до законопроекту, авторами якого є близько 100 народних депутатів (серед них і Василь Яніцький та Олександр Дехтярчук), зазначається, що на тлі девальвації значно знизилися продажі автотранспортних засобів, що призводить до скорочення робочих місць як у виробництві, так і в продажах авто і зниження надходжень до бюджету.

"Споживачі не можуть купувати нові імпортні авто через їх високу вартість в гривні, а старі імпортні – через високі ставки акцизного збору, що робить їх ціну неконкурентоспроможною", – наголошується в пояснювальній записці.

"В Україні податкове навантаження на нові автомобілі становить 47%, а на старі – 170%, тобто акцизи непропорційно високі", – підкреслила нардеп Тетяна Острикова.

У цих умовах громадяни, особливо в прикордонних областях, купують авто в Європі і використовують їх в Україні без сплати податків. Зокрема, широко поширені схеми тимчасового ввезення та використання авто в митному режимі транзиту.

Найбільше зниження ставки акцизного збору передбачено на автомобілі з об’ємом циліндра двигуна 1-1,5 л: їх пропонується відповідно знизити в 21,7 рази і майже 28 раз – до EUR 0,063 за 1 куб. см об’єму двигуна.

За розрахунками аналітиків AUTO-Consulting, з прийняттям законопроекту розмитнення вживаних автомобілів подешевшає в рази. Наприклад, акцизний податок і його складова в фінальному ПДВ з автомобіля 1,5 л складе лише 110-115 євро, проти нинішніх платежів в 3160 євро.

До слова, усі вісім депутатів з Рівне нщини (Юрій Вознюк, Сергій Євтушок, Василь Яніцький, Олександр Дехтярчук, Вадим Сидорчук, Олег Осуховський, Андрій Лозовий, Віталій Корчик) проголосували "за".