Неправильно зберігання продуктів призводить до того, що вони швидше псуються, черствіють, обвітрюється. Неприємних запах – ще одна ознака того, що Ви не подбали про продуктовий «фен-шуй». Тож перед тим, як заповнювати холодильник аби-як, прочитайте ці правила. Вони допоможуть організувати простір так, аби продукти залишалися свіжими і корисними максимально довго.

1. По поличках

Одним з найважливіших принципів зберігання продуктів в холодильнику - це їх правильне розміщення на різних рівнях, кожен з яких має свій власний температурний режим. На верхній полиці зазвичай зберігаються всі молочні продукти. На нижні полиці краще класти м’ясо та рибу, а в спеціальних висувних ящиках овочі і фрукти.

2. Дверцята холодильника

Не забувайте про те, що найтепліше місце в холодильнику це його дверцята, а тому продукти, які швидко псуються (молоко, сири) краще туди не класти. Винятком може бути спеціальний відсік або контейнер для масла, якщо він має додатковий захист від тепла.

3. Готові продукти

Готові страви найкраще тримати в спеціальних контейнерах для зберігання продуктів або емальованому посуді, який щільно закривається. Якщо немає можливості використовувати харчові контейнери, то бажано упаковувати готові продукти в харчову плівку або фольгу. Щільно запаковані продукти не випускатимуть запахи: так продукти зберігатимуть у хорошому стані довше.

4. Роздільне зберігання

Продукти і страви різних типів варто зберігати окремо один від одного. Сире м'ясо і рибу варто зберігати окремо від готових продуктів, щоб уберегти страви від мікробів. Фрукти і овочі також варто тримати в різних контейнерах, оскільки вони можуть прискорювати гниття один одного.

Поруч не можна зберігати:

Сирі і готові страви, сири та копчені продукти, ковбаси, овочі та фрукти, салати, фрукти і рибу.

5. Чистота

Завжди стежте за чистотою в холодильнику. Всі продукти повинні бути щільно і акуратно упаковані. Сири і ковбасні вироби найкраще тримати в спеціальних паперових пакетах для кращої циркуляції повітря. Для камери з фруктами і овочами бажано використовувати спеціальний антибактеріальний килимок, завдяки, якому створюється додаткова повітряний прошарок. Варто не рідше, ніж раз в два місяці повністю виймати з холодильника всі продукти і перемивати кожну поличку засобом для посуду.

6. Консервація

Не варто зберігати в холодильнику банки з консервацією, адже вона часто має досить великий термін зберігання і невибаглива до температурного режиму. У завантаженому холодильнику порушується циркуляція повітря, а також загальний температурний режим.

7. Нульова камера

У багатьох сучасних холодильниках є «нульова камера» («зона свіжості»). У ній температура повітря наближена до 0 ° С і створена оптимальна вологість для зберігання, яка дозволяє продуктам довше залишатися свіжими і та зберігати свій смак. У ній найкраще зберігати продукти, які швидко псуються, наприклад, свіжі овочі, фрукти, зелень, сири, морепродукти, свіже м'ясо (фарш), рибу і птицю.